Polen markerer befrielsen af Auschwitz-lejren

  march-of-the-living_auschwitz_polen_march_for_liv_polennu

  Auschwitz/Birkenau lejren besøge af over en million mennesker om året. Her ses den kendte indgang til Birkenau lejren, hvor togene med fangerne ankom under kummerlige vilkår. I nærheden er Auschwitz I og II, hvor der er et stort udstillingscenter og hvor man kan gå rundt i de gamle barakker. Arkivfoto.


  KRAKOW: I dag er det 72. år siden at den tysk nazistiske udryddelseslejr i det besatte Polen blev befriet af Den Røde Hær.


  Polen og det meste af verden markerer i dag befrielsen af udryddelseslejren Auschwitz vest for Krakow.

  Januar 1945

  I januar 1945 kom den Røde Hær til den lille by polske by Oswiecim – cirka 60 kilometer vest for Krakow. Tyskerne var på flugt fra russerne, og alle steder bombede de polske byer til ruinerne, inden de forlod dem. Den eneste store polske by der ikke blev ødelagt af tyskerne var Krakow.
  Befriet om eftermiddagen

  Befriet klokken 15.30

  Den 27. januar 1945 klokken 15.30, blev hovedporten til Auschwitz åbnet af de russiske soldater, der kun fandt døde og døende fanger. Mindst 1,1 million mennesker mistede livet i Auschwitz, men det præcise tal kendes ikke. Mange af dem var jøder og polakker, men også fanger der var kommunister, homoseksuelle og andre for Nazityskland uønskede mennesker.
  Kendte fra hele verden
  I dag – 72 år efter – markeres dagen af 60 overlevende fra lejren, og med deltagelse af statsminister Beata Szydo og repræsentanter fra Israel og Rusland.

  SE AUSCHWITZ
  Auschwitz-Birkenau Museum: Digitalt museum

  Må ikke glemme Auschwitz

  -Tiden vil uundgåeligt gøre at vi glemmer historien om Auschwitz, for hukommelse er altid en kamp med tiden. Tid er også det, vi mangler i vores mission om at fremstille successive generationer, der er opmærksomme på farerne ved populisme, fremmedhad, antisemitisme, og national egoisme, siger Dr. Piotr Cywinski, der er direktør for Auschwitz-museet i dagens anledning.

  Auschwitz-lejrene besøg hvert af mennesker fra hele verden, og sætter hvert år ny besøgsrekord.