Polen mindes krigsrets-tilstanden december 1981

  Krigsretstilstand_i_Polen_-_december_1981

  Kampvogne, pansrede mandskabsvogne og mindst 100.000 soldater blev sat ind, da Solidarnosc blev forbudt 13. december 1981. Arkivfoto.


  – Vor nation befinder sig på kanten af en afgrund, sagde general Jaruzelski for 27 år siden, da han mørklagde Polen og indførte krigsretstilstand. Årsdagen blev markeret flere steder i denne weekend.


  Warszawa var på den anden ende i weekenden. Et gigantisk iscenesat show fyldte hovedstadens centrale bydele. Frivillige havde klædt sig ud som det forhadte militærpoliti fra kommunist tiden, og kæmpede i dagens anledning mod rebelske polakker i et orgie af lyd-effekter, fyrværkeri, kampvogne og underholdning.

  Kampe foran Kongeslottet

  De voldsomste ’kampe’ fandt sted foran Kongeslottet i centrum af Warszawa. Her kaldte det realistiske show følelserne frem hos flere af de polakker, som husker begivenhederne for 27 år siden. Mange havde taget opstilling for at følge de ufarlige kampe fra sidelinjen.

  Over hele Polen

  I Sct. Anne’s kirke blev der holdt gudstjeneste til minde om ofrene for krigsretstilstanden, og tilsvarende messer fandt sted i kirker overalt i Polen i denne weekend. I byerne Lublin og Lodz var der også – som i Warszawa – iscenesatte gadekampe til ære for publikum.

  En sort dag i polsk historie

  Krigsretstilstanden blev indført den 13. december 1981 af general Jaruzelski, efter flere måneders uro og uoverensstemmelser mellem myndighederne og østblokkens første frie ’fagforening’, Solidarnosc. Magten i landet blev fra samme dag overdraget til WRON (Kommission for nationens frelse) og den var ledet af manden der er kendt for sine mørke solbriller, general Jaruzelski.

  Ballade-magerne

  I sin tale fra dengang sagde generalen, at de bare 5 – 6 personer der skabte uro ville komme i husarrest, mens krigsretstilstanden i virkeligheden betød internering af mere end 5.000 Solidarnosc-aktivister fra hele Polen.

  Utallige tanks, andre køretøjer og mindst 100.000 soldater blev sat ind for at håndhæve udgangsforbud, forsamlingsforbud etc. – kun et sted kunne polakkerne fortsat mødes, og det var i kirken. At udfordre den katolske kirke ville være en alt for stor mundfuld for de polske myndigheder og for styret i Kreml.

  Lech Walesa gik frivilligt

  Allerede natten til den 13. december var Lech Walesa blevet hentet af det hemmelige politi med ordene:

  – Du må følge med. Jaruzelski vil tale med dig!

  Folkene omkring den populære strejkeleder var villige til at bruge våben mod magthaverne, men Lech Walesa afviste al form for vold:

  – Nu har de tabt, sagde Solidarnosc-formanden trøstende til sine tilhængere, da han blev kørt væk.

  Ingen kender dødstallet

  Men det var ikke alle steder, at det gik lige fredeligt for sig. En lokal Solidarnosc formand ved kulminen Wujek i det sydlige Polen blev gennembanket af politiet, og 2.000 minearbejdere besatte i protest kulminen og mange mistede livet.

  Der findes ingen præcise tal for, hvor mange mennesker der døde under krigsretstilstande, men de officielle tal fra dengang, siger at kun ni mennesker – politifolk og borgere – mistede livet.

  Den oplysning er dog for længst tilbagevist af sagkundskaben.

  Kilder: Polskie Radio og bogen: Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa (Forlaget Storm 2005).