Polen øger det militære beredskab efter krisemøde

Krisemøde
Tirsdag aften var det nationale sikkerhedsudvalg og regeringen kaldt til krisemøde, efter en eksplosion nær grænsen til Ukraine tirsdag eftermiddag kostede to polakker livet. Foto: KPRM.

WARSZAWA: På et krisemøde i regeringen, der sluttede kort før midnat, har Polen besluttet at øge det militære beredskab.


Krisemøde i regeringen. Polen har øget det militær beredskab. Det blev besluttet på et hasteindkaldt regeringsmøde, efter at det nationale sikkerhedsråd havde holdt møde timen forinden. Baggrunden for krisestemningen, var en eksplosion der dræbte to polakker i Przewodow klokken 15:40 tirsdag – syv kilometer fra grænsen til Ukraine.

En anonym amerikansk militærkilde har sagt til nyhedsbureauet AP, at det var russiske raketter, der havde ramt Polen. Denne oplysning kunne dog ikke bekræftes, hverken i Warszawa eller hos Pentagon i USA tirsdag aften.

(Artiklen fortsætter under Tweets)

Russisk produceret raket

Natten til onsdag bekræftede Polens udenrigsminister Zbigniew Rau dog, at det var et ”russisk produceret missil”, der udløste eksplosionen. På den baggrund er den russiske ambassadør i Polen indkaldt til samtale, skriver onet. Radio Zet oplyser, at det var to vildfarende russiske missiler der ramte polsk jord, og som dræbte de to polakker. Nedslaget fandt sted under 500 meter fra en skole.

– Vi har besluttet at øge alarmberedskabet for dele af de polske væbnede styrker, med særlig vægt på at overvåge luftrummet, sagde Mateusz Morawiecki efter krisemøde.

– Jeg appellerer til alle polakker om at bevare roen omkring denne tragedie. Lad os være hensynsfulde. Lad os ikke blive manipuleret. Vi skal være styret af tilbageholdenhed og forsigtighed, sagde Morawiecki.

– Vi skal stå sammen. Sammen er vi i sikkerhed, og vi vil ikke trues, sagde regeringschefen efter det hasteindkaldte krisemøde. Hvis der var klare beviser for, at Rusland havde angrebet Polen ville den polske regering formentlig have fremlagt beviserne, og krævet handling. Episoden kan gavne Ukraine i bestræbelserne på at få NATO med til at lukke af for det ukrainske luftrum.

Der hersker fortsat stor uvished om hvad der er sket, men de polske hemmelige tjenester er på eksplosionsstedet, og de næste dage vil vise hvad der er op og ned på sagen.

(Artiklen fortsættes under appellen)

Støt polennu.dk og få mere viden

Teorierne

Det er sparsomt med bekræftede oplysninger om eksplosionen, og hvem der står bag. Derfor er der også flere bud på, hvad der er op og ned på sagen. Vi forsøger her at give nogle fingerpeg til vore læsere om de forskellige teorier om hvad der kan være sket. Regeringens krisemøde afslørende intet nyt. Men her er tre bud:

Teori 1: Ikke med vilje
En pensioneret polsk general, nægter at tro at det er et bevidst angreb. Han mener, at det tør Putin ikke, for han ved hvad der venter ham, hvis han bomber i et NATO-land. Han fremhæver, at Putin indtil nu har har været meget omhyggelig med ikke at komme for tæt på. Generalen mener, at det var en fejl, i forbindelse med tirsdagens massive bombardementer af Ukraine – tæt på Polen, blandt andet i den tidligere polske by Lviv.

Teori 2: Ukrainsk fejl
Det er ukrainsk antiluftskyts, der er kommet på gale veje. Eller nedfald efter angreb med antiluftskyts på russiske raketter fra Ukraine. Den mulighed nævnes at flere militære eksperter.

Teori 3: Bevidst provokation
Nogle internationale politikere og militære kilder mener, at det er en typisk Putin. Han vil simpelthen teste, hvordan sammenholdet er i NATO og hvilken reaktion et angreb på et alliancemedlem giver. Som modargument herfor vil nogen sige, at Rusland og Putin har problemer nok i forvejen. Men ved at ramme der hvor han gjorde, ville ingen mistænke ham for at det er bevidst, da der ikke er nogen oplagte bombemål i nærheden af eksplosionen.

De næste dage vil formentlig kaste mere lys over sagen. Imens er der heftig diplomatisk aktivitet, og udveksling af støtteerklæringer til Polen fra EU og NATO-landene. Episoden vil med al sandsynlighed styrke den fælles indsats for Ukraine og mod den russiske aggressor.

 

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00