Polen øger igen landets indsats i Afghanistan

  Polen kommer op på 3.000 soldater i Afghanistan, efter at den polske regering i går meddelte at man vil sende yderligere tropper af sted på opfordring fra USA. Foto: Polsk Forsvar.


  WARSZAWA: For en måned siden lovede Polen at sende yderligere 600 soldater til Afghanistan. Nu øges antallet til et tusinde.


  Det er kun en måned siden, at Polens regeringschef Donald Tusk lovede USA og NATO, at Polen ville bidrage med yderligere 600 soldater til NATO’s aktioner i Afghanistan.

  I går oplyste det polske udenrigsministeriums talsmand, Piotr Paszkowski, at Polen vil sende op til 1.000 soldater, i stedet for 600, af sted til Afghanistan i februar.

  Pres fra USA

  Beslutningen om igen at øge indsatsen i Afghanistan, kommer efter af USA’s øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, har lagt et fornyet pres på polakkerne.

  Der er brug for yderligere 40.000 soldater i det krigshærgede land.

  Fem års mission

  Efter planen skal de polske tropper være i Afghanistan i fem år, medmindre det forinden lykkedes, at overdrage sikkerhedsopgaverne til afghanske soldater og politifolk.

  Uenighed

  Regeringens beslutning om at øge den polske indsats i Afghanistan er blevet stærkt kritiseret af oppositionen i Sejmen. Parlamentets formand og tidligere forsvarsminister Jerzy Szmajdzinski mener ikke, at Polen har råd til at sende flere soldater til Afghanistan.

  Formel proces

  Forsvarsministeriets plan for udvidelsen i Afghanistan er formelt blevet sendt til Udenrigsministeriet, hvorefter det sendes til præsident Lech Kaczynski, som ventes at underskrive planen.