Polen og Litauen vil blokere for nye aftaler med Rusland

    Kreml_i_Moskva_er_blevet_centrum_i_en_intern_EU_strid
    Kreml har reageret med vrede over blandt andet polsk tilsagn om Leopard-kampvogne til Polen. Arkivfoto.

    Der er varme forbindelser mellem Kreml (billedet) og EU’s formandskab i Paris, men relationen har givet anledning til intern ballade i EU. Polen og Litauen truer med veto, hvis ikke russerne først opfylder deres forpligtelser i Georgien.


    Polen og Litauen truer med veto, hvis EU indleder politiske og økonomiske forhandlinger med Rusland, før alle aftaler med russerne om Georgien er overholdt. – Skal vi bare fortsætte, selv om de ikke har opfyldt noget som helst? – spurgte Litauens præsident.


    Polen og Litauen mener ikke, at Rusland lever op til de krav, som EU har stillet til russerne, efter at de i august invaderede nabolandet Georgien, skriver politiken.dk fredag.

    EU har stillet som betingelse, at russerne opfylder den fredsaftale, der er indgået med Georgien den 1. september i år, før der indledes nye forhandlinger om økonomisk og politisk samarbejde.

    Utilfreds præsident

    – Skal vi bare fortsætte, selv om de ikke har opfyldt noget som helst? Skal vi bare se bort fra den aftale, vi indgik 1. september?, spurgte Litauens præsident, Valdas Adamskus. Litauen er også stærkt utilfreds med, at den russiske præsident Dimitrij Medvedev har truet med at opstille kortrækkende raketter i Kaliningrad som reaktion på USA’s planer om at stille missiler og radarer op i Polen og Tjekkiet.

    Topmøde i Nice

    Frankrigs præsident og EU-formand Sarkozy understreger, at Rusland allerede opfylder fredsaftalen, som blandt andet kræver tilbagetrækning af alle russiske tropper fra Georgien.
    – Skal vi skabe en ny krise mellem EU og Rusland? Det synes jeg ikke, sagde Sarkozy. Næste fredag mødes han med den russiske præsident Medvedev til topmøde mellem EU og Rusland i den franske badeby Nice.

    Her vil Sarkozy gerne kunne fortælle sin russiske kollega, at forhandlinger om energi, økonomi og menneskerettigheder kan begynde. Men først skal EU’s udenrigsministre mødes for at diskutere sagen.

    Det sker på mandag.

    Her bliver det afgjort, om EU er klar til at give grønt lys til at indlede forhandlingerne med Rusland, eller om forhandlingerne skal udskydes på ubestemt tid.

    Frankrig, Tyskland og flere andre af de gamle EU-lande er ivrige efter at lave en aftale med russerne for at sikre energileverancerne til Vesteuropa. Danmark har allerede lavet aftaler med russerne om køb af gas hos energigiganten Gazprom.

    Gammel aftale ugyldig

    Partnerskabsaftalen mellem EU og Rusland skal afløse en ti år gammel aftale, som udløb 1. januar 2007. Men tvister har hidtil gjort det umuligt at indlede nye forhandlinger.

    Læs også Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen i Berlingske Tidende om forholdet mellem Moskva og Berlin.