Polen og Rusland endelig enige om ny gasaftale

  De polske forbrugere kan glæde sig over, at gassen ikke slipper op i landet. En ny aftale med Rusland sikre polakkerne store leverance denne vinter og i mange år frem. Foto: PGNiG Info.


  MOSKVA: Russiske Gazprom skal forsyne det polsk PGNiG med gas frem til 2037, men aftalen skal først godkendes af de to landes regeringer.


  Det polske gasselskab PGNiG har underskrevet en ny gasaftale med det russiske selskab Gazprom. Aftalen sikrer Polen en øget forsyning af gas fra Rusland, som forpligter sig til at levere op til 10,2 milliarder kubikmeter årligt frem til 2037.

  Regeringer skal godkende

  Samtidig sikrer aftalen, at russisk gas bliver sendt til Vesteuropa gennem Yamal-ledningen, som krydser Polen. Den del af aftalen løber til 2045.

  Inden den endeligt kan træde i kraft, skal de to landes regeringer godkende aftalen. Det ventes at ske i den kommende uge.

  Hård vinter kræver meget gas

  På grund af den hårde vinter kommer aftalen belejligt for Polen.

  Nyhedsbureauet Reuters skriver, at landet var blevet nødt til at tære på de strategiske gasreserver, hvis aftalen ikke var kommet i hus.

  PGNiG har de seneste dage varslet, at selskabet ville skære ned på forsyningerne til flere store industrikunder.

  – Aftalen er ekstremt vigtig for PGNiGs vigtigste kunder. De kan nu planlægge produktionen ud fra sikkerheden om, at de vil få tilstrækkeligt med gas, siger analytikeren Pawel Burzynski fra banken BZ WBK til Reuters.

  Uenighed om transit

  Allerede i oktober sidste år var de to selskaber tæt på at afslutte forhandlingerne, men det lykkedes ikke at blive enige om betaling for at sende russisk gas i transit gennem Polen.

  Parterne har ikke kommenteret, hvordan den knude er blevet løst, men det fremgår af en pressemeddelelse fra PGNiG, at det to gasfirmaer er blevet enige også om det spørgsmål.