Polen og Sverige vil samarbejde om forsvar

  Polen_og_Sverige_vil_samarbejde_om_forsvar

  Forsvarsministrene fra Polen Tomasz Siemoniak og fra Sverige Peter Hultqvist mødtes mandag i Warszawa. Foto: Polens Forsvarsministerium.


  WARSZAWA: Ministre fra Polen og Sverige vil samarbejde om forsvaret i Østersøen som svar på Ruslands aggressive adfærd.


  Forsvarsministrene fra Polen og Sverige mødtes mandag i Warszawa, hvor de aftalte at begynde et strategisk forsvarssamarbejde i Østersøen.

  Ikke længere fredens hav

  – Vi har begge den holdning, at vi de sidste to år har fået en helt ny situation i regionen: aggressionen mod Ukraine og annekteringen af Krim er nye tegn på en trussel mod vores lande. Østersøen har ændret sig fra et fredens hav til et farligt hav, og derfor er det vores fælles vurdering, at et tættere militært samarbejde er fornuftigt og nødvendigt, sagde Polens forsvarsminister og vicestatsminister Tomasz Siemoniak på pressemødet efter de to ministres møde.

  Ændret magtbalance

  Også den svenske forsvarsminister Peter Hultqvist begrundede det nye samarbejde med Ruslands mere aggressive adfærd.

  – Det faktum, at Rusland har påbegyndt en konflikt i Ukraine og annekteret Krim har fuldstændig ændret magtbalancen i vores del af Europa. Vi observerer også en øget russisk aktivitet i Østersøen, sagde Hultqvist.

  Sverige har derfor valgt at øge udgifterne til sit forsvar med 11 procent.

  Sverige tættere på NATO

  På mødet mandag i Warszawa underskrev de to ministre en aftale om et forsvarssamarbejde mellem de to lande, der blandt andet indebærer en tæt strategisk dialog og mulige fælles øvelser.

  Selvom Sverige ikke er medlem af NATO, så sagde den polske forsvarsminister på pressemødet, at Sverige samarbejder tæt med NATO, og at han forventer, at et endnu tættere samarbejde vil blive diskuteret på næste års NATO-topmøde i Warszawa.