Polske_tropper_overtager_kontrollen_med_den_internationale_lufthavn_i_Kabul

Polsk Luftvåben forbereder sig til at overtage kommandoen i Kabuls internationale lufthavn i Afghanistan. Arkivfoto.


I nat kom polske soldater og militær-eksperter til Afghanistans hovedstad Kabul. De næste seks måneder har de ansvaret for den internationale lufthavn.


I aftes fløj polske soldater og eksperter fra den polske militærlufthavn i Wroclaw til Afghanistan. I nat kom de til det krigshærgede lands hovedstad Kabul.

Det næste halve år har de ansvaret for driften og sikkerheden i den internationale lufthavn i byen.

70 mand

Det er chefen for flyvevåbnets lufthavn i Powidz, oberst Leszek Dubaj, der overtager kommandoen. Han oplyser, at 70 polakker skal have ansvaret for luftkontrollen, kommunikationen og alle godsoperationer i den internationale lufthavn.

Hovedparten af polakkerne er elitesoldater, som også skal arbejde sammen med andre NATO-enheder i området.

Som Warszawa

Opgaven er en stor udfordring for de polske enheder, fordi lufthavnen i hovedstaden er et af det krigsplagede lands vigtigste livliner til resten af verden, men teknisk set er den internationale lufthavn i Kabul kendt stof for de polske soldater.

– Den minder meget om Warszawas Okecie lufthavnen, siger Polens Luftvåbens talsmand, major Marcin Rogus.

Farlige opgaver

I november sendte Polen yderligere 1.600 soldater til Ghazni-provinsen i det vestlige Afghanistan og har ansvaret for sikkerheden der, som følge af et ønske fra NATO. En af de store opgaver i provinsen er at sikre 300 km af vejen mellem Kabul og Kandahar. Den vigtigste – og måske farligste – transportrute i hele Afghanistan.

Måske lige med undtagelse af luftrummet over den internationale lufthavn i Kabul