Polen sælger de første CO-2 kvoter til Spanien

  Den polske regeringschef Donald Tusk (th.) og hans spanske kollega Jose Luis Rodriguez Zapatero gav hinanden hånden på aftalen om handel med CO-2 kvoter. Foto: Gov.pl


  WARSAWA: Spanien bliver det først land som Polen sælger CO-2 kvoter til. Polske eksperter anslår at der handles kvoter for en halv milliard zloty.


  Polen og Spanien har underskrevet en aftale om handel med CO-2 kvoter, skriver Gazeta.pl.

  Underskrevet

  – Vi har i dag underskrevet vores første CO-2 aftale nogensinde, og det er samtidig starten på et nyt partnerskab mellem Polen og Spanien på et helt nyt område.

  Aftalen betyder, at de spanske penge vil blive brugt til at beskytte miljøet i Polen, sagde den polske premierminister Donald Tusk efter aftalen blev indgået.

  Halv milliard

  Handel med CO-2 kvoter er blevet mulig gennem flere internationale aftaler, og betyder at en organisation eller et land kan købe kvoter i et andet land, hvis indtægterne derfra bruges til at fortrænge eller reducerer CO-2 udslip.

  Børshandel

  Kursen på kvoterne er fastsat på en børs, men eksperter anslår overfor de polske medier, at der bliver tale om et samlet salg af polske kvoter til Spanien på cirka 500 millioner zloty.

  Modstander af CO-2 kvoter

  Polen har indtil nu været modstander af al handel med CO-2 kvoter, så aftalen med Spanien er dermed historisk i mere end en forstand.