Polen skal blive bedre til at opkræve skatter og afgifter

  finansministeriet

  I Polen ligger administrationen af skatteopkrævningen under finansministeriet, Foto: mf.gov.pl


  WASHINGTON: Polen skal forbedre sit system til at opkræve skatter, skriver Den Internationale Valutafond (IMF) i en ny rapport


  Myndighederne i Polen er ikke effektive nok, når det gælder om at opkræve skatter og afgifter. Det fastslår Den Internationale Valutafond (IMF) i en ny rapport.

  I rapporten fastslår IMF, at Polen i dag er ringere til at opkræve skatter og afgifter end før den økonomiske krise. I en række lande – herunder Polen – gik det ned ad bakke for myndighedernes skatteopkrævning, da krisen satte ind.

  I de fleste andre lande er effektiviteten af skatteopkrævningen tilbage på niveauet før krisen, men det er ikke tilfældet i Polen.

  Forslag til forbedring

  Ifølge IMF kniber det især med at opkræve moms og selskabsskatter, men det går bedre med at få skattebetalingen hjem fra personer.

  I rapporten kommer IMF med en række forslag til, hvordan skattevæsnet i Polen kan komme til at fungere mere effektivt. Valutafonden mener, at der skal formuleres en vision for, hvordan skattesystemet skal administreres om for eksempel fem år.

  Administrationen bør forenkles, påpeger IMF, der anbefaler, at Polen får én samlet, national skatteadministration med direkte reference til finansministeriet.

  Et andet forslag handler om at sætte et øget fokus på at inddrive skat hos de 1.000 største skattebetalere.

  Link til rapporten