Polen spildte chancen for at vise sammenhold og styrke

  uafhaengighed_100_11_nov_2018

  Selv om der blev brændt EU-flag af – som danskerne oplevede det med Dannebrog under Muhammed karikaturkrisen i 2006 – og til trods for at der blev kastet med sten og flasker mod politiet, så sikrede overvældende store politistyrker og hærenheder, at uafhængighedsmarchen endte uden voldsepisoder. Men dagen blev aldrig det store samlingspunkt for polakkerne, som det ellers var meningen. Foto: Piotr Lapinski, Lapp Foto Warsaw.


  WARSZAWA: 100 års dagen blev fejret over hele Polen, men det blev ikke en fest der hverken samler landet, eller retter op på det dårlige omdømme i udlandet. Regering og ekstreme nationalister i march, mens der blev sat ild til EU-flag.


  Det kom heldigvis kun til små-optøjer mellem politi, militær og demonstranter, da Polen og polakkerne søndag fejrede landets genfødsel i hovedstaden. Fredelige marcher, optog, koncerter og mange andre aktiviteter, har været med til at gøre dagen god for mange polakker. Men det var ultranationalisterne der stjal opmærksomheden, og det vil formentlig også fremgå af alverdens medier verden over mandag.

  200.000 i Warszawa

  Flere tusinde ultra-nationalister, der er kendt for racistiske slagord mod muslimer, jøder og homoseksuelle – dannede i dag fortrop på uafhængighedsmarchen med Polens præsident Andrzej Duda og landets enehersker, partiformand Jaroslaw Kaczynski i front. Cirka 200.000 deltog ifølge regeringens egne oplysninger i marchen, som Kaczynski betegnede som en succes.
  De mest ekstreme ultra nationalisterne var godt nok sendt lidt i forvejen til eftermiddagens march, for at holde afstand til deltagerne fra det officielle Polen. Men nationalisterne forsinkede deres march, så afstanden mellem dem og Polens præsident var de sikkerhedsfolk der skulle passe på for og bag. Andrzej Duda havde godt nok dagen forinden, proklameret at det blev en samlet march, men på dagen havde han skiftet mening. Og til sidst ændrede arrangørerne ONR og PiS-ungdom så også den beslutning.

  Lech Kaczynski mod ONR

  I dag har flere medier også mindet polakkerne om, at den nu afdøde præsident Lech Kaczynski, gentagne gange nægtede at samarbejde med ONR og de øvrige ekstreme grupperinger af nationalisterne. Mens Jaroslaw – hans nulevende bror – tilsyneladende vil det anderledes.
  Oppositionspartierne havde boykottet enhver deltagelse i uafhængighedsmarchen i Warszawa, da højreekstreme kræfter og polakker skulle gå i samme march. De har indtaget samme holdning som tidligere præsident Lech Kaczynski.

  Regeringspartiets ungdomsafdeling

  Nationalister kastede flasker og sten mod politi og soldater på vejen, men det lykkedes de omfattende store politistyrker og hærenheder, at holde gemytterne i ro, så der ikke udspillede sig nogle voldsomme voldscener. De racistiske slagord fik lov at lyde, mens banner der var for grove, øjeblikkeligt blev fjernet. Nationalisterne fra ONR og fra regeringspartiets PiS ungdomsafdeling, var pakket godt ind at det dobbelte antal politibetjente og soldater på hele vejen langs marchen. I Polen er man i vide kredse overrasket over, at Kaczynski regimet har indledt forhandlinger og lavet aftaler med racistiske grupperinger, da de dermed er med til at legitimere dem. I det øvrige EU gør man en særlig indsats, netop for at forbyde den slags racistiske grupperinger.

  Brændte EU-flag

  Der blev også brændt EU-flag af under stort bifald blandt deltagerne i årets march. Fremtiden vil vise, om det polske regime vil stille de skyldige til ansvar, eller om de slipper for tiltale som det skete for lovbryderne ved sidste års march. Der blev også brændt EU-flag af i Wroclaw. Også her, havde byens borgmester forsøgt at få marcherne forbudt. I Warszawa havde borgmester endda forsøgt at få arrangørerne af marchen, bl.a. ONR og PiS ungdom, helt forbudt. Det skete som led i en opfordring fra Europa-Parlamentet om at forbyde den slags racistiske organisationer. Men da regeringspartiet også favner de ekstreme nationalister, og da regeringspartiets ungdomsafdeling også er med, så har den polske ledelse – og dermed domstolene – intet foretaget sig overfor disse grupper – altså indtil i dag, hvor de er blevet mødt med talstærke politi og militære enheder.

  Politi på arbejde

  I modsætning til hvad en af Danmarks førende public service-tv-kanaler oplyste søndag, så var hele politistyrken i Polen på arbejde i dag. Politibetjentenes krav til højere løn var blevet opfyldt torsdag, og udsigten til en bonus på 1.000 zloty, gjorde at der ikke manglede betjente til søndagens march i Warszawa. Der var derudover indkaldt militære enheder og specialstyrker, til at tage sig af de faretruende ekstreme nationalister.

  Soldater og betjente sikrede at gemytterne blev holdt nogenlunde i ro, og trods flere sammenstød, kast med flasker og sten, ulovlige bannere og anden forbudt adfærd, så blev de skyldige hurtigt tilbageholdt. Polens præsident Andrzej Duda havde da også forinden truet med strenge straffe, hvis man brød aftalen om kun at komme med hvid-røde farver til den fælles march.
  Paradokset her er tillige, at de nationalister fra ONR og PiS-ungdom, der kom med racistiske banner og slagord på marchen sidste år, aldrig blev tiltalt. Dermed har regimet indirekte støttet nationalisterne og givet dem ny næring. Den øgede racisme er en tikkende bombe under sammenholdet i regeringspartiet. Flere moderate medlemmer af PiS har allerede flere gange taget afstand fra partiets dobbelt holdning til den ekstreme nationalisme.

  Donald Tusk

  Den tidligere polske statsminister Donald Tusk var også i Warszawa. Han havde fravalgt fejringen af fredsaften efter Første Verdenskrig i Paris, hvor stats- og regeringschefer fra 75 lande var samlet. Tusk blev da også modtaget som en helt da han kom til Warszawa. Foran en statue af helten for Polens genopstandelse Jozef Pilsudski var Donald Tusk fulgt af et sandt menneskehav.

  Fire vers i nationalsang

  Da de skulle synge nationalsangen foran statuen, blev sangens samtlige fire vers sunget, selv om det normalt kun er første vers der synges til den slags lejligheder. Opbakningen til den tidligere statsminister var overvældende, og fortsætter det, vil han uden tvivl være at finde som modkandidat til Andrzej Duda til valget i 2020.

  Godt ingen kom

  Polens præsident Andrzej Duda og den øvrige polske ledelse, kan dagen derpå være glad for de mange afbud til dagens fejring. Polen har med 100 års marchen i Warszawa, taget endnu et skridt længere væk fra demokratiske værdier og fællesskabet i EU.