Polen støtter Palæstina som nyt medlem af FN

donald_tusk_fn_generalforsamling
FN-generalforsamlingen har banet vejen for at optage Palæstina som medlem af FN. Et flertal med Polen og Danmark har vedtaget resolutionen, der giver Palæstina adgang til FN fra september. Arkivfoto.

NEW YORK: FN-generalforsamlingen har besluttet at optage Palæstina som nyt medlem af FN. Polen og Danmark støttede forslaget.


Et flertal i FN-generalforsamlingen har besluttet at bane vejen for at optage Palæstina som nyt medlem af FN. Det skete med polsk og dansk støtte. Resolutionen vil ikke alene Palæstina adgang til at ansøge om medlemskab af FN, men også for at deltage i Generalforsamlingens arbejde allerede fra september i år.

143 lande støttede resolutionen, og ni var imod — det var blandt andet USA, Israel, Ungarn, Argentina og Tjekkiet. 25 lande undlod at stemme.

Ambassadør utilfreds

Israels ambassadør i Polen, Yakov Livne, er rasende over den polske holdning, skriver det polske medie Fakt.

– Det er en fortsættelse af den sovjetiske, anti-vestlige beslutning fra 1988 om at anerkende en ‘palæstinensisk stat’. Efter hans mening er resolutionen er støtte til Iran og Hamas mod USA’s og Israels holdning og en “fuldstændig krænkelse” af FN’s formål til politiske formål.

– Det er en forkert og skadelig beslutning for sikkerhed, stabilitet og Polen, skrev ambassadør Livne.

Dansk-polsk støtte til Palæstina

Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er det et “klart signal til FN’s Sikkerhedsråd” om, at Danmark støtter op om et palæstinensisk FN-medlemskab, skriver han til Danmarks Radio.

– Med Danmarks stemme i dag er vi med til at give Palæstina flere rettigheder og bedre mulighed for at tale deres egen sag i FN, skriver han til DR.

Israel og folkedrab

Israel undersøges for beskyldninger om folkedrab i Gaza, hvor mindst 30.000 civile har mistet livet – de fleste kvinder og børn. Israels beskyldes for at bryde internationale konventioner, og ifølge den israelske regeringschef, vil angrebene mod Gaza fortsætte, trods advarsler fra USA.

Palæstina som nyt medlem af FN eller ej. Hos polennu.dk har vi fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.