Polen: Tyskland er årsagen til Europas energiproblemer

Energiproblemer EU
-Manglen på gas, høje priser på gas og el - energiproblemer over hele Europa - det er den reelle pris på aftalen mellem Tyskland og Rusland, sagde Morawiecki under EU ledernes uofficielle topmøde i Prag fredag. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polens statsminister giver Tyskland skylden for Europas energiproblemer. Ordene faldt efter det uofficielle EU-topmøde.


Polens statsminister Mateusz Morawiecki giver Tyskland skylden for Europas energiproblemer. Berlins gasaftale med Rusland er en ”katastrofe” for de 27 lande i EU, siger den polske regeringschef til tv-stationen CNBC.

– Kreml opførte sig “som en narkohandler” i sine metoder om Europas gasforsyninger, skriver det polske regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

– Oprindeligt skulle gassen (fra Rusland, red.) være meget billig, men den reelle pris på gassen kender vi nu, sagde Morawiecki.

– Den reelle pris på gas er nemlig også blodet fra soldater og mennesker – børn og kvinder – i Ukraine, og ingen kender den reelle pris på gas i den hårde vinter, der kommer i Europa, siger den polske regeringschef.

Til CNBC sagde regeringschefen også, at de aktuelle energiproblemer i Europa er konsekvensen af en helt forkert og katastrofal energipolitik – ledet af Tyskland.

Forgæves advarsler om Rusland

Polen, Ukraine, Estland, Letland og Litauen og mange andre, har siden landenes optagelse i EU, advaret indtrængende mod Ruslands politik – og ikke mindst energipolitikken med de to gasledninger Nord Stream 1 og 2. Gasledningerne har været nødvendige for at Putin kunne indlede sin krig i Ukraine, og fortsat levere gas til Europa.

I 2009 tilbød den daværende russiske regeringsleder, Vladimir Putin, sin polske kollega, Donald Tusk – at Rusland og Polen skulle dele Ukraine mellem sig. Det fortalte Donald Tusk til EU-landenes regeringer efterfølgende. I 2014 forpurrede Tyskland en samarbejdsaftale mellem EU og Ukraine, efter russisk pres.

Poland raises alert level for offshore energy infrastructure over “increased terrorist threat”

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.