Polen vandt kampen mod svine-influenza

    Polen, som er det land i verden der har flest apoteker pr. indbygger, og som er den største internationale leverandør af læger og sygeplejersker til missioner, trodsede med succes FN-organisationen WHO’s kritisable anbefalinger om svineinfluenza. Arkivfoto.


    KØBENHAVN: Trods opfordringer fra WHO undlod Polen, som eneste land i Europa, at vaccinere mod influenza A (H1N1). Polen havde færre dødsfald end Danmark.


    Som det eneste land i Europa undlod Polen at vaccinere sin befolkning mod svineinfluenza, da WHO varslede en ny pandemi med influenza A virus (H1N1) sidste år. Og det var en klog beslutning.

    Ballade om polsk beslutning

    Beslutningen om at droppe vaccinationer er populær i Polen, men førte til en strid mellem Polens sundhedsminister Ewa Kopacz, der er læge, og landets ombudsmand, Janusz Kochanowski, der truede sundhedsministeren med et sagsanlæg for at have bragt offentligheden i fare.

    Ombudsmanden fortalte senere, at han selv var blevet smittet med svineinfluenza (H1N1).

    Færre dødsfald

    Polen havde indtil for en uge siden kun oplevet 173 dødsfald med influenza A, som målt i forhold til befolkningstallet på 38,5 millioner er færre pr. indbygger end i Danmark, hvor der har været 33 dødsfald, ud af et befolkningstal på 5,6 millioner.

    Dansk mistro

    Men sådan kan man ikke bare gøre det op, siger chefen for Sundhedsstyrelsens center for forebyggelse overlæge Else Smith, til politiken.dk. Opgørelsen er officiel og gennemført af EU.

    – Jeg vil afgjort tro, at det tal, som Polen står noteret for, er lavere end det reelle dødstal.

    Danmark vil ændre beredskab

    Trods Else Schmith’s mistro til den polske beslutning, så mener både forskere, myndigheder og politikere, at Danmarks kontrakt med medicinalindustrien skal ændres, så en pandemi fremover skal være farlig, før det udløser indkøb af store mængder vaccine.

    Folketingets politikere er nu gået ind i sagen.

    – Det er helt essentielt, at farlighedskriteriet skal ind over kontrakterne, sagde Socialdemokraternes Sophie Hæstorp Andersen til politiken.dk. Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen oplyste, at partiet ikke har taget endelig stilling til sagen endnu, men sagde:

    – Det lyder fornuftigt at få sygdommens alvor ind i kontrakten fremover. Samme holdning har SF’s Jonas Dahl – han mener, at en sådan kontrakt også vil sørge for, at Danmarks skæbne ikke ligger hos WHO:

    – Det skal være sådan, at selv om WHO erklærer pandemi, så behøver vi ikke nødvendigvis at finde den store pengepung frem. Som det er nu, har medicinalindustrien et usandsynligt stort incitament til at påvirke beslutningsprocesserne i WHO – hvilket også har spillet en rolle i denne sag, siger Jonas Dahl og henviser til Informations afsløringer af, at flere af de centrale personer, der rådgiver WHO om influenzaer og vacciner, er på lønningslisten hos vaccineproducenterne.