Polen vil have Danmark til at stoppe gasledning

  witold_waszczykowski_polen_udenrigsminister_jens_moerch

  Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski opfordre Danmark til at blokere for den russisk-tyske gasledning, Nordstream 2. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Danmark bør ikke tillade gasledningen mellem Tyskland og Rusland gennem dansk farvand, mener Polens udenrigsminister.


  Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski sætter igen ord på den polske modvilje mod den planlagt Nordstream 2 gasledning mellem Rusland og Tyskland, der kræver dansk godkendelse.

  – Jeg mener, at det er en politisk beslutning, og min anbefaling er ikke at deltage i det, siger han til dagbladet Børsen.

  Mere politik end økonomi

  Polens præsident, Andrzej Duda, har tidligere sagt til Reuters, at planerne om at anlægge en gasrørledning, der kan pumpe russisk gas til Tyskland uden om Ukraine, er dikteret af politik snarere end af økonomi, og at projektet er undergravende for solidariteten mellem EU-landene.

  Lukke for gas

  Polakkerne frygter ifølge Børsen, at Rusland vil lukke for gassen, hvis præsident Vladimir Putin finder det opportunt. Desuden vil projektet betyde, at især Ukraine går glip af milliarder i årlige transporttariffer.
  Udenrigsministrene for Estland og Litauen er ifølge Børsen enige med deres polske kollega. De mener også, at projektet i højere grad er dikteret af politik end af økonomisk fornuft, skriver Ritzau.

  Russisk gas til Tyskland

  Tyskland derimod insisterer på, at den 1.200 kilometer lange gasrørledning bliver anlagt. Blandt andet fordi naturgas skal være med til at udfylde det energihul, der vil opstå med landets udfasning af atomkraftværker.

  – Vi anser Nord Stream 2 for at være et økonomisk projekt, sagde forbundskansler Angela Merkel i juni.

  Deadline 2017

  Myndighederne i Danmark og de andre involverede lande ventes at indlede godkendelsesprocessen af projektet i løbet af 2017.