Polen vil have EU-lande på sort liste over skattely

Polens finansminister Tadeusz Kościński vil have EU-lande med på EU’s sorte liste over skattely. PR-foto.

WARSZAWA: EU-landene reviderer den sorte liste over skattely. Nogle af de britiske øer kommer nu med på listen, men Polen kræver at også EU-lande kommer med.


Krigen og konflikterne fra Warszawa mod EU i Bruxelles fortsætter. Polens finansminister, Tadeusz Kościński, kræver nu, at EU-lande også kommer på den sorte liste over skattely.

EU-landene er blevet enige om at nedsætte en arbejdsgruppe der vurdere, om kriterier for at stå på unionens sorte liste skal skærpes. Det har Danmark efterlyst siden efteråret, og efter briternes udtræden af EU, kommer nogle af de britiske øer med på listen over skattely.

Spin før budgetbrag

Polen finansminister siger, at hvis ikke nogle EU-lande også omfattes af listen, så er EU med til at lovliggøre mafiavirksomhed i EU. Torsdag indledes forhandlinger mellem stats- og regeringscheferne om budgetterne for EU i perioden 2021 – 2027. EU-kommissionen har meddelt, at kun lande der overholder EU-traktaten og retsstatsprincipperne kan få del i pengene i den kommende budgetperiode.

Det nye angreb fra den polske ledelse, anses af mange iagttagere som et forsøg på at flytte fokus fra Polens utallige konflikter med EU over på andre vigtige spørgsmål.

Den polske finansminister har ikke meddelt, hvilke lande han mener der bør være med på EU’s sorte liste over skattely.