Polen vil have flere NATO-soldater ved russisk enklave

atomvåben polen_faar_toppost_i_nato
Polen er tilfreds med at NATO har mange soldater udstationeret i Polen. Men på grund af krigen i Ukraine, vil Polen nu også gerne have atomvåben. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen vil have flere NATO-soldater indsat ved Suwalki tæt på den russiske enklave Kaliningrad efter russisk opmarch i Hviderusland.


Polens viceudenrigsminister Marcin Przydacz siger mandag, at Polen vil anmode om flere NATO-soldater ved alliancens østflanke og især ved Suwalki omkring den russiske enklave Kaliningrad. Det kommer forud for NATO-alliancens topmøde i Madrid, der begynder tirsdag.

– Vi forventer, at NATO tilpasser sig de nye udfordringer, til den nye virkelighed, sagde viceudenrigsministeren. Polen vil presse på for flere NATO-soldater langs den østlige flanke. Ministeren sagde også, at spørgsmålet om adgangen til Kaliningrad fra Hviderusland skal afklares.

– Det er ikke kun et polsk spørgsmål. Det er også et problem for andre allierede, at der kun er få dusin kilometer mellem Kaliningrad og Hviderusland, som udgør et svagt punkt på NATOs geopolitiske kort, siger han til Polsk Radio.

– Og så vil vi slå til lyd for øget tilstedeværelse af NATO-soldater, ikke alene i Litauen men i alle de baltiske stater og Polen, siger ministeren.

Ifølge flere kilder, vil et af resultaterne af NATO topmødet være, at USA opretter en permanent base i Polen. Mandag er det 123 dage siden, at Rusland angreb Ukraine igen.

polennu.dk har ingen betalingsmur
Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.