Polen vil skyde næsten alle vildsvin i landet

  vildsvin_udryddes_polen

  Det bliver et sandt blodbad i Polen, når det meste af bestanden af vildsvin skal skydes ned fra på lørdag og måneden ud. Internationale og nationale miljøorganisationer protesterer højlydt, da udryddelsen af vildsvin vil få store konsekvenser for øko-systemet i de polske skove. PR-foto.


  WARSZAWA: Trods massive protester fra polakker, Greenpeace og WWF-Verdensnaturfonden, så har den polske regering bestilt nedskydning af næsten hele bestanden af vildsvin. Blodbadet starter efter planen på lørdag.


  I de næste tre weekender giver de polske myndigheder bogstaveligt talt startskuddet til en storstilet klapjagt på vildsvinene i de polske skove. Det er besluttet, at der inden udgangen af januar skal skydes cirka 210.000 vildsvin, hvilket vil være ensbetydende med, at næsten hele bestanden på i alt 220.000 vildsvin bliver udryddet.

  Nedskydning har udløst voldsomme reaktioner fra polske miljøforkæmpere, kunstnere og andre kendte polakker der er i chok over regeringens plan. En underskriftindsamling havde onsdag aften samlet over 300.000 underskrifter, og tallet vokser hele tiden. Også WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace advarer også mod udryddelsen. På Facebook ser man i disse dage flere og flere polakker, der har forsynet deres profilbillede med et vildsvin. Det gælder blandt andet den kendte skuespillerinde – og aktivist – Maja Ostaszewska, der er kendt for et utal af roller i blandt andet Andrzej Wajdas film.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Protestside om nedskydning af vildsvin

  Jægere og politikere

  Udryddelsen af de mange vildsvin er blevet anbefalet af Polens Jægerforening (PZL) og Statens Veterinærlæge med støtte fra den polske landbrugsminister Jan Ardanowski og miljøminister Henryk Kowalczyk. Baggrunden for nedslagtningen, ifølge den polske regering, er at man vil udrydde den afrikanske svinepest (ASF-virus), der udgør en stor risiko for de polske svineavlere, som regeringen herigennem ønsker at tilgodese.

  Kraftig modstand blandt miljøfolk

  De polske miljøforkæmpere og mange videnskabsfolk siger at det er et ”helt unødvendige blodbad”. De hævder, at det ikke er vildsvinene der er problemet, men at den manglende hygiejniske kontrol, utilstrækkelige karantæne zoner og et stigende antal jagter, der er problemet. Alle dele er med til at sprede svinepesten yderligere.

  WWF Verdensnaturfonden, Greenpeace og de polske miljøaktivister siger også, at udryddelsen af vildsvin i de polske skove vil forrykke økobalancen i skovene yderligere. Polen har nogle enestående og beskyttede skov og naturområder, blandt andet den berømte urskov i det østlige Polen.

  Modstand blandt jægere

  Trods opbakning blandt de våben-førende til nedskydningen af vildsvinene, så er det langt fra alle jægere der synes om ideen. Mange af dem mener, at det er stik imod al jagtetik at skyde drægtige mødre eller mødre med unger. Det er holdningen hos blandt andet jagtforeningen Darzbor i Szczecin, skriver dagbladet Gazeta Wyborcza.

  Protestaktioner

  I flere polske byer er der i denne uge protestaktioner mod nedskydningen af de mange vildsvin under sloganet: ”STOP blodbadet mod vildsvinene! Skyd ikke mod mødre og børn!”

  LÆS MERE
  Eksternt link: Protestside om nedskydning af vildsvin