Polen vil være med i den europæiske anklagemyndighed

Polens nye justitsminister Adam Bodnar, har indsendt ansøgning til EU om at Polen bliver optaget i den europæiske anklagemyndighed EPPO. Foto: gov.pl.

WARSZAWA: Polen har ansøgt om optagelse i den europæiske anklagemyndighed EPPO mod grænseoverskridende kriminalitet.


Polen har ansøgt om optagelse i den europæiske anklagemyndighed EPPO, der er et uafhængigt EU-organ med ansvar for efterforskning, retsforfølgning og domfældelse i forbindelse med forbrydelser, som skader EU’s finansielle interesser, herunder svig, korruption, hvidvask af penge og grænseoverskridende momssvig.

Danmark ikke i den europæiske anklagemyndighed

22 EU-lande er tilsluttet. De fem EU-lande der står uden for, er Danmark, Sverige, Ungarn, Polen og Irland.

– Jeg har netop underskrevet et brev til Ursula von der Leyen og det belgiske EU-formandskab, om Polens optagelse i den europæiske anklagemyndighed, sagde justitsminister Adam Bodnar fredag på en pressekonference.

– Tilslutningen til den europæiske anklagemyndighed er resultatet af en proces, der har fundet sted i løbet af de seneste uger. Nogle af jer husker måske, at jeg på min første dag i embedet meddelte, at jeg ville indsende en ansøgning om det til statsministeren. Regeringen bemyndigede justitsministeren til at indsende ansøgningen, og der er efterfølgende afholdt to møder i parlamentet. Alle har tilsluttet sig ansøgningen, sagde justitsministeren.

(Fortsættes under)

Vicejustitsminister: Fordelene

Den polske vicejustitsminister Krzysztof Śmiszek forklarede, at tilslutningen til den europæiske anklagemyndighed, vil være et effektivt instrument mod bekæmpelse af kriminalitet.

(Fortsættes under)

– En af fordelene vil være muligheden for hurtig, effektiv og direkte handling mellem anklagere fra den polske offentlige anklagemyndighed og strukturerne i den europæiske anklagemyndighed. Det giver os adgang til omfattende databaser, informationer og andre fælles værktøjer, der med sikkerhed vil bidrage til en mere effektiv retsforfølgning af forbrydelser der skader EU’s finansielle interesser, sagde vicejustitsminister Krzysztof Śmiszek.

Smiszek fortæller at EU-kommissionen nu har op til fire måneder til at bekræfte optagelsen.

– Optagelsen har høj prioritet i Bruxelles, siger vicejustitsministeren.

LINK: Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO)

 

Flere historier med polennu.dk

Den europæiske anklagemyndighed eller ej! Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag
på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.