Polen vil være vært for amerikanske atomvåben

atomvåben Polen
Polen vil gerne være vært for amerikanske atomvåben, siger regeringspartiets formand og den polske præsident. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens præsident og regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski vil gerne tillade atomvåben i Polen.


Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) formand Jaroslaw Kaczynski støtter fuldt ud ideen om atomvåben i Polen. Det siger han, efter at den polske præsident Andrzej Duda til ugebladet Gazeta Polska, har sagt at han gerne vil tillade atomvåben i Polen.

– Der er altid en potentiel mulighed for at vi kan deltage i et atomdelings-program, siger præsident Duda.

– Vi har talt med den amerikanske ledelse om, hvorvidt USA overvejer den mulighed, siger præsidenten til Gazeta Polska.

Præsidenten siger samtidig, at dette ikke ville være a-våben under polsk kontrol. Deltagelse i nuklear deling indebærer ikke at have dit eget atomvåben, fastholder han.

Partiformand for atomvåben

Partiformand Jaroslaw Kaczynski går skridtet videre og siger direkte, at han ønsker, at Polen får atomvåben, men erkender samtidig at ideen ikke er realistisk. Men han støtter ideen om amerikanske atomvåben.

(Artiklen fortsættes under)

NATO-lande med våben

Der er tre lande i NATO der har a-våben. Det er USA, Storbritannien og Frankrig. Derudover er der lande som opbevarer atomvåben, og det er i øjeblikket Belgien, Tyskland, Italien, Holland og Tyrkiet. Det er den status, som den polske ledelse også gerne vil være en del af, ikke mindst efter Ruslands invasion af Ukraine, og trusler mod naboer mod vest.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har Polen øget forsvarsudgifterne til 3 procent af BNP. Det er et af de største bidrag blandt NATO-medlemmerne. USA har udtrykte ønsker om at etablere en permanent militærbase i Polen.

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.