Polens første demokratisk valgte statsminister er død

  Bronislaw_Komorowski_udnævner_Tadeusz_Mazowiecki_til_sin_stratetiske_rådgiver

  Polens præsident Bronislaw Komorowski sammen med den nu afdøde Tadeusz Mazowiecki, Polens første demokratisk valgte statsminister efter kommunismen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens første demokratiske valgte statsminister efter kommunismen i 1989, Tadeusz Mazowiecki, er død.


  En af de mest centrale personer i Polens overgang fra kommunisme til demokrati, tidligere statsminister, redaktør og rådgiver for Solidarnosc, Tadeusz Mazowiecki døde i morges på hospitalet i Warszawa klokken 6:04. Han blev 86 år.

  Polens præsident Bronislaw Komorowski skriver på sin hjemmeside, at det er med dyb beklagelse at modtage beskeden om, at Tadeusz Mazowiecki er død.

  – I de afgørende øjeblikke i Polens historie havde han modet til at handle klogt, skriver Polens præsident.

  Den amerikansk ambassadør i Warszawa, Stephen Mull, skriver på sin Twitter:

  – På vegne af USA, vil jeg udtrykke min dybe medfølelse for Tadeusz Mazowiecki død, en af stifterne af det demokratiske Polen.

  Solidarnosc aktivist

  Tadeusz Mazowiecki blev født i Plock i den 18. april 1927 og var en af hovedarkitekterne bag demokratiet i Polen. Medlem af den katolske bevægelse Pax fra 1955, Katolske Inteligens Klub fra 1956 og chefredaktør på månedsmagasinet Wiez.

  Op gennem 1960’erne og 1970’erne var Tadeusz Mazowiecki medlem af det polske parlament Sejmen for den katolske gruppe Znak (=tegn). Efter myndighedernes drab ved Lenin-skibsværftet i december 1970 krævede han, at de skyldige for drabene skulle udpeges og stilles til ansvar.

  Nægtet opstilling

  I 1976 måtte han ikke stille op til Sejmen og knyttede sig i stedet til oppositionen.
  Den 23. august 1980 blev Tadeusz Mazowiecki formand for det Solidarnosc (Solidaritet) ekspertudvalg, der skulle støtte arbejderne i Gdansk med forhandlingerne overfor regeringen.

  Solidarnosc redaktør

  Fra 1981 var Tadeusz Mazowiecki chefredaktør for ugeavisen Solidarnosc. Under krigsretstilstanden var han fængslet, og blev løsladt som en af de sidste den 23. december 1982.
  I 1988 deltog Tadeusz Mazowiecki i forhandlingerne med regeringen om forberedelserne til

  Første demokratiske statsminister

  Rundbordssamtalerne, som første til Polens første delvis frie valg. Fra september 1989 var han den første ikke-komunistiske premierminister i Polen til 1990.

  Fra 1991 var Tadeusz Mazowiecki formand for den Demokratiske Union og bagefter Frihedsunionen (Unia Wolnosci). I 1992 blev han OSCEs repræsentant i Bosnien, men gik af i 95 i protest mod stormagternes ligegyldighed overfor de bosniske borgere.
  Tadeusz Mazowiecki offentliggjorde rapporter om krænkelser af menneskerettighederne blandt alle konfliktens parter.

  Første polske forfatning

  I 1997 præsenterede han Polens nye grundlov – eller forfatning – som blev vedtaget samme år.
  I 2002 trådte Tadeusz Mazowiecki ud af Frihedsunionen i protest mod en ny koalition med gammel-kommunister og blev medlem af det nystiftede Demokratiske Parti i maj 2005.

  Tadeusz Mazowiecki har frem til sin død aktivt deltaget i demokratiarbejde, og været en eftertragtet deltager på internationale konferencer.