Polens forfatningsdomstol: Polsk lov over EU

Polens forfatningsdomstol har fastslået, at Polens forfatnings står over EU-lovgivningen og EU-domstolen. En afklaring som Polens statsminister har bedt om. Konflikten mellem Polen og EU tager til i styrke. Arkivfoto.

WARSZAWA: Torsdag har Polens forfatningsdomstol afgjort at polsk lov står over EU-lovgivningen. Dermed er Polen teknisk set ude af EU.


Polens forfatningsdomstol har torsdag afgjort, at polsk lov står over EU-lovgivningen. Det sker efter at den polske statsminister havde anmodet den regeringskontrollerede forfatningsdomstol, om den vurdering. Teknisk set er Polen dermed nu ude af EU.

Flertal i forfatningsdomstol

De to af dommerne i forfatningsdomstolen, Piotr Pszczółkowski og Jarosław Wyrębak, uddybede den fælles erklæring: Europæiske forordninger, der giver nationale domstole mulighed for at omgå forfatningens bestemmelser eller træffe afgørelse om ophævede normer, er uforenelige med forfatningen.

Retten fandt også, at bestemmelserne i EU-traktaten er forfatningsstridige i det omfang, EU-organerne opererer uden for grænserne for de beføjelser, som Polen tillægger traktaterne, og forfatningen er ikke den højeste lov i Republikken Polen.

Forfatningsdomstolen fastslog også, at europæiske bestemmelser, der bemyndiger de nationale domstole til at vurdere lovligheden af ​​præsidentens udnævnelse af en dommer og resolutionerne fra det nationale råd for retsvæsenet om udnævnelse af dommere, er også uforenelige med forfatningen.

Da Polen ikke vil følge EU-lovgivningen, EU-domstolen og aftalerne i fællesskabet, er Polen teknisk set ude af EU. Konflikterne mellem Warszawa og EU-landene skærpes om muligt yderligere.

polennu.dk følger sagen.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.