Polens højesteret sender afgørelse til EU-domstolen

Højesteret_i_Warszawa
Polens højesteret har overraskende bedt EU-domstolen om at tage stilling i en sag om ægteskaber med borgere af samme køn. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens højesteret har bedt EU-domstolen tage stilling i sag. Hidtil har retten afvist at sende afgørelser til EU-domstolen.


Polens højesteret har sendt en sag videre til EU-domstolen. Det er første gang i mange år, at højesteret sender komplicerede sager videre til EU-domstolen.

Polens højesteret vil have EU-domstolen til at tage stilling til om ægteskaber, der er indgået mellem samme køn i udlandet, skal anerkendes i Polen. I Polen er ægteskaber mellem folk af samme køn ikke tilladt.

Tidligere har Polens højesteret pure afvist at sende spørgsmål som det nævnte, videre til afgørelse hos EU-domstolen.

Polsk højesteret og tysk-polsk

Den konkrete sag er anlagt af to mænd. Den ene er polsk statsborger, den anden en dobbelt statsborger (polsk-tysk). De giftede sig i Berlin. Da de søgte at få deres ægteskab anerkendt i Polen, fik de afslag. I første omgang administrativ, og siden hos domstolen. De lokale domstole henviser til paragraf 18 i Polens forfatning.

Her står der: Ægteskab er en forening af en mand og en kvinde, familie, moderskab og forældreskab skal stilles under Republikken Polens beskyttelse og omsorg. Kritikere mener derimod, at den traditionelle familie ydes en særlig forfatningsmæssig beskyttelse, men at det ikke betyder at andre familie former er forbudte.

Nu bliver det op til EU-domstolen af afgøre sagen.

Polens højesteret eller ej. Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.