Polens parlament åbnet af præsidenten tirsdag

  Komorowski_i_Senatet

  Polens præsident Bronislaw Komorowski i Sejmen og Senatet. Foto: Wojciech Grzedzinski.


  WARSZAWA: Polens parlament Sejmen var samlet tirsdag, og statsminister Donald Tusk er trådt tilbage, men skal søge at danne en ny regering.


  Tirsdag åbnede den polske præsident, Bronislaw Komorowski, det polske parlament Sejmen, der var samlet for første gang efter valget den 9. oktober.

  480 medlemmer

  Ud af de 480 parlamentsmedlemmer er 207 fra Borgernes Platform (PO), 157 fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), 41 fra Palikot Bevægelsen, 28 fra det polske Bonde Folkeparti (PSL), 26 fra Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD), og en repræsentant for det tyske mindretal i Polen.

  Spinkelt flertal

  Regeringspartiet Borgernes Platform og det Polske Bondeparti, har et flertal i Sejmen på tre mandater.

  – Kun kloge og fornuftig handlinger fra regeringens side vil give Polen mulighed for at fortsætte en stabil økonomisk udvikling, sagde præsident Komorowski ved parlamentets åbning.

  Donald Tusk fratrådt

  Statsminister Donald Tusk deltog efter åbningen i en formel ceremoni i præsidentpaladset, hvor Tusk klokken 15.00 formelt trådte tilbage som statsminister. Umiddelbart efter bad præsidenten dog Donald Tusk om at undersøge mulighederne for at danne en ny regering.

  Donald Tusk blev hermed sat i spidsen for at administrere landet midlertidigt, indtil en ny regering er på plads.

  Kun få ændringer

  Polens nu midlertidige statsminister, Donald Tusk, skal udpege en ny regering inden den 22. november, som skal godkendes af Sejmen den 6. december.

  Tusk har meddelt, at der vil komme ændringer i regeringen, som vil fortsætte med det Polske Bondeparti som støtteparti, men han understreger at der kun bliver tale om få ændringer, og ingen revolution.

  Elizabeth Bieńkowska fortsætter som regional udviklingsminister, finansminister Jacek Rostowski og udenrigsminister Radoslaw Sikorski ventes også at fortsætte.

  Ny Sejmen formand

  Polens populære sundhedsminister, Ewa Kopacz, har allerede meddelt, at hun droppe sundhedsministerposten, og i stedet satser på, at få den prestigefyldte post som formand for Sejmen. Minister for infrastruktur Cezary Grabarczyk har også meddelt sin afgang.