Polens parlament godkender budgettet for 2009

  Polen_parlament_Sejmen_polennu

  Det polske underhus, Sejm, har sagt ja til næste års budget.


  Et flertal af de polske parlamentarikere er enige om at fastholde regeringens plan om at formindske underskuddet på statens budget. Det sker på trods af, at regeringen har nedjusteret forventningerne til den økonomiske vækst.


  Polens parlament holder fast i regeringens plan om at formindske underskuddet på statens budget.

  Hvis budgettet holder vil statens finanser i 2009 give et underskud på 18,2 milliarder zloty.

  Finansministeriet regnede tidligere på året med en vækst i den polske økonomi på 4,8 procent i 2009. Nu er forventningerne skruet ned til en vækst på 3,7 procent. Regeringen forventer, at inflationen bliver på 2,9 procent. Statens samlede indtægter kommer til at udgøre omkring 300 milliarder zlotys.

  Krisen kan ramme eksporten

  Finansminister Jacek Rostowski udtalte i sidste uge, at det kan blive nødvendigt at skrue forventninger til den økonomiske vækst yderligere ned på grund af krisen i verdensøkonomien.

  Den polske regering ser med fortrøstning på den del af væksten, som stammer fra det indenlandske forbrug. Polakkers økonomi nyder godt af, at lønningerne for manges vedkommende er steget med tocifrede procentsatser i løbet af 2008.

  Til gengæld kan økonomisk tilbagegang i de vigtigste samhandelslande ramme den polske eksport.

  Oppositionen stemte imod

  Budgettet for 2009 blev vedtaget med 236 stemmer fra regeringspartiet og Bondepartiet, mens 190 parlamentmedlemmer fra oppositionen stemte imod.

  Budgettet skal nu behandles i det polske overhus, Senatet, hvor regeringen også har et flertal bag sig. Til sidst skal loven underskrives af præsidenten, som ikke kan nedlægge veto mod budgettet.