Polens pelsbranche har vokset sig stor

  Copenhagen_Fur

  Polens pelsbranche boomer, og hver måned åbnes en ny minkfarm i Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polen er blevet en af verdens største eksportører af pelse.


  Hver måned åbner en ny pelsfarm i Polen. I øjeblikket er der 750 minkfarme i Polen, oplyser brancheforeningen for avlere og producenter i Polen, Animal Fur.

  Flere ambitioner

  – Der er investeret 5 millioner zloty i den polske pelsbranche, siger Szczepan Wojcik, der er næstformand for Animal Fur. Han venter at Polen bliver verdens største eksportør af mink, og oplyser at brancheorganisationen vil bruge 1,5 million zloty på at udvide branchen yderligere.

  50.000 medarbejdere

  Det anslås at cirka 50.000 personer arbejder i branchen i Polen – faggrupper som landbrugsmedarbejdere, dyrlæger og producenter af foder og udstyr.

  Polen producerer cirka 10 millioner minkskind om året, samt 300.000 ræve og andre pelse. og 50.000 racoons-skind.

  Dansk leverandør

  Den danske leverandør af udstyr til minkfarme HG Gruppen fra Hedensted er en af de største leverandører i Polen til de polske minkavlere. Selskabet har i flere år har produktion og salg i Szczecin-region.

  Forbud flere steder

  Da mink-avl er forbudt i flere lande, så er flere udenlandske iværksættere ivrige efter at åbne farme i Polen.

  Men flere miljøgrupper, der er opstået efter kommunismens fald, anklager minkavlerne for, at dyrene lever under uacceptable forhold.

  En minkfarm der er ejet af Andrzej Piatak, der er medlem af parlamentet for Palikot-bevægelsen, har flere gange været mål for anti-pels auktioner.