Polens præsident bryder igen aftale med USA

USA Ukraine Polen
Polens præsident Andrzej Duda i samtale med BBC om krigen i Ukraine. Endnu engang skabte den polske præsident tvivl om samarbejdet med USA. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har igen skabt uro i forholdet mellem Polen og USA. Seneste i et interview med BBC.


Polens præsident Andrzej Duda skal ikke genvælges, og har brug for international erkendelse, hvis han skal indfri ambitionerne om et internationalt topjob. Derfor gør han tilsyneladende alt for at udlandet skal få øje på ham. I al fald har præsident igen spillet højt spil med Polens troværdighed i forholdet til USA.

USA og NATO ind i Rusland

I en samtale med BBC fortæller præsidenten, at NATO skal overveje at gå ind i Rusland, hvis Putin bruger biologiske, kemiske eller atomare våben. Det er en klar aftale mellem alle regeringscheferne i NATO, at man ikke føre offentlig debat om overvejelser i forbindelse med krigen i Ukraine. Et faktum som den danske journaliststand allerede har fundet ud af, når der har været spørgsmål til den danske statsminister Mette Frederiksen om sagen.

– USA må finde ud af, hvad der skal ske hvis Rusland bruger kemiske, biologiske eller atomvåben. Det må fremkalde en reaktion fra NATO, siger Duda blandt andet i samtalen med BBC-journalisten.

Se hele samtalen her: (Artiklen fortsætter under)

Wywiad Prezydenta RP dla BBC

Præsident uden magt

I Polen er det mindre vigtigt hvad præsidenten mener, for det er ikke ham der tager beslutningerne i landet, men primært kredsen omkring Jaroslaw Kaczynski.

Bryder boykot

Og det er langt fra første gang i nyere tid, at den polske præsident bryder sammenholdet med USA, NATO og EU. F.eks. da landene var enige om en diplomatisk boykot af Vinter OL i Kina, troppede Polens præsident Andrzej Duda op som den eneste vestlige diplomat, sammen med blandt andet Ruslands diktator Vladimir Putin.

USA: Ingen polske MIG-29 jagerfly til Ukraine

Og sagen om hvorvidt polske MIG-29 jagerfly skal til Ukraine, og alle misforståelserne og misinformationerne omkring sagen, var også med den polske præsident som ophavsmand. Kun få andre rabiate kræfter i regeringskoalitionen har samme opfattelse, mens man i forsvarskredse tager situationen med dyb alvor, og ikke har behov for solo-udmeldinger om den anspændte konflikt.

Og en smutter mere

Da den amerikanske vicepræsident Harris besøgte Warszawa i denne uge, sagde Andrzej Duda på et pressemøde med USA-delegationen:

– A friend in need, is a friend in dick, sagde præsidenten.

Denne fortalelse skyldes dog formentlig sprogvanskeligheder, mere end der er tale om en bevidst provokation. Præsidenten vidste ikke hvorfor kommentaren blev mødt med latter fra vicepræsident Harris. Senere i forløbet på pressemødet, fulgte den amerikanske vicepræsident op med en drilsk henvisning til den polske præsidents fortalelse. Se vicepræsidentens kommentar her under.

 

Kamala Harris Finds The Ukrainian Refugee Crisis Funny