Polens præsident er fortsat foran i målingerne

  komorowski_polens_præsident_tv_tvp_2015_auschwitz

  Polens præsident ligner en vinder af det kommende præsidentvalg, men han slipper næppe for en anden valgrunde den 30. maj. Arkivfoto.


  OPDATERET: I den seneste meningsmåling forud for præsident valget den 10. maj, ligner Komorowski en sikker vinder, men han slipper næppe for en anden valgrunde.


  Med lidt under en måneds valgkamp tilbage, er den siddende præsident Bronislaw Komorowski foran i meningsmålinger.

  Stadig i front

  I den seneste måling fra Milward Brown mener 45 procent af polakkerne at den siddende præsident skal fortsætte yderligere fem år. Det er en tilbagegang på 3 procent i forhold til marts. Før Komorowski meddelte sit kandidatur, fik han opbakning fra over 60 procent af polakkerne. En præsident må ikke være medlem af noget parti, men han blev i 2010 opstillet af regeringspartiet Borgernes Platform (PO).

  Får en kandidat ikke mindst halvdelen af de gyldige stemmer ved præsidentvalget den 10. maj, så skal kandidaterne ud i en anden valgrunde den 30. maj.

  PiS fremgang

  Som nummer 2, og den mulige kandidat ved anden runde, blandt polakkernes foretrukne præsident, er kandidaten fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Andrzej Duda. Han er 43 år og fra Krakow. Duda var ansat i den afdøde præsidents administration. Han står til at få 28 procent af stemmerne, og det er en fremgang på 2 procent i forhold til seneste måling.

  Deles om tredje plads

  Listens tredje plads deles med 6 procent mellem den højreorienterede Janusz Korwin Mikke og den tidligere rockmusiker Pawel Kukiz.

  Stort fald

  Først på femtepladsen kommer Magdalena Ogorek, der er kandidat for Demokratisk Venstre Alliance (SLD).

  Den unge smukke kandidat er faldet i meningsmåling. Da hun meddelte sit kandidatur stod hun til 6 procent af stemmerne, i marts var det 7 procent og i seneste måling er Ogorek kun på 5 procent. Hun har ikke virket overbevisende i valgkampen, og er blevet kritiseret af ligestillings grupper, der mener hun lader sig udnytte.

  12 kandidater

  Der er i alt 12 kandidater til præsidentvalget, men ingen af de øvrige kandidater opnår mere end 2 procent i meningsmålingerne. Overraskende er det, at Januz Palikot, der kom i parlamentet med 10 procent af stemmerne, ikke får mere end 2 procent.

  Anden runde

  Ifølge Millward Brown vil Komorowski få 55 procent af stemmerne ved en eventuel anden valgrunde den 30. maj, og oppositionens kandidat Duda vil få 40 procent.