Polens præsident fik løfte om nyt monument

  Komorowski

  Polens præsident Bronislaw Komorowski. Arkivfoto.


  NEW YORK: Amerikaner af polsk-jødisk afstamning vil opføre et monument i Warszawa for polakker, der reddede jøder under Anden Verdenskrig.


  Den amerikanske erhvervsmand Zygmunt Rolat fortalte tirsdag, at han vil nedsætte en komite, der skal opføre et monument i Warszawa for polakker, der reddede jøder under Anden Verdenskrig.

  Fik polsk orden

  Meddelelsen kom samtidig med, at Rolat i New York fik overrakt den næstfineste polske orden af Polens præsident Bronislaw Komorowski for sin indsats for det polsk-jødiske forhold.

  Tæt ved museum

  Zygmunt Rolat sagde, at han håbede, at monumentet ville kunne få en plads i Warszawa tæt ved Det Historiske Museum for Polske Jøder i Warszawa.

  – Åbningen af museets hovedudstilling er planlagt til efteråret 2014, og jeg håber, at monumentet kan blive indviet samtidig, sagde Rolat i New York.

  Mistede sin familie

  Zygmund Rolat blev født i 1930 i Czestochowa i det sydvestlige Polen. Som del af det jødiske samfund mistede han hele sin familie under Holocoast, men overlevede selv et ophold i kz-lejr. Som 15-årig emigrerede Rolat efter krigen til USA, hvor han opbyggede et speditionsfirma. Han har hele sit liv været engageret i polsk-jødisk historie og forholdet mellem jøder og polakker og sidder i dag i bestyrelsen for Det Historiske Museum for Polske Jøder i Warszawa.

  Livsfarligt

  Der var dødsstraf for polakker, der forsøgte at hjælpe jøder under Anden Verdenskrig, og det var derfor med livet som indsats, at mange polakker skjulte jøder i private hjem eller ydede organiseret hjælp.

  Flest polske helte

  Israel har efter krigen uddelt ordener og opført en mindepark i Jerusalem til ære for ikke-jøder, der reddede jøder under Holocoast, den såkaldte orden til Retfærdige blandt nationerne. Polen er indtil videre den nation, der har fået flest personer dekoreret, da 6.339 polakker har fået en orden. Til sammenligning har 510 tyske statsborgere fået en orden og 22 danskere.