Polens præsident mødes med Donald Trump

  duda_new_york_2016

  Polens præsident Andrzej Duda har endelig fået en aftale med Donald Trump på plads efter flere forsøg. Den amerikanske præsident tager imod sin polske kollega i september, oplyser Det Hvide Hus. Arkivfoto.


  WASHINGTHON: Polens præsident Andrzej Duda besøger Donald Trump i september, oplyser Det Hvide Hus.


  Det er nu endelig lykkedes for den polske præsident Andrzej Duda, at få et møde i stand med den amerikanske præsident Donald Trump. Problemerne med de demokratiske forhold, og især den nu tidligere lov om fængselsstraf for ytringer om ”polske dødslejre”, har blokeret for et møde mellem de to præsidenter. Men nu bliver mødet endelig til noget, og er fastfast til den 18. september.

  USA-base i Polen

  Anledningen til besøget er Polens 100 års dag i november, og markeringen af Donald Trumps historiske besøg i Warszawa i juli for et år siden, skriver Det Hvide Hus. Men det bliver næppe blot et ”fejringsmøde”.

  Polen vil bruge milliarder af zloty på amerikansk militært udstyr, hvis USA vil oprette en base i Polen. Polakkerne har ikke opbakning fra EU og NATO i spørgsmålet, da man anser det for en unødig provokation af Putins Rusland.

  Et andet sikkerhedspolitisk emne bliver den tysk-russiske gasledning, Nordstream II som både USA og Polen er inderligt imod. Fra polsk side vil kravet om visumfrie rejser for polakker til USA også blive gentaget. Et løftet som er givet til Polen af flere amerikanske præsidenter – senest Barack Obama.

  Utilfredse fruer

  Duda og Trump har flere ting til fælles. En af dem, er forholdet til deres koner. Ingen af dem har ønsket – eller accepteret – at blive præsidentfruer. Dudas kone havde et godt liv i Krakow, og sagde kun ja til at deltage i valgkampen, da ingen havde ventet af Andrzej Duda kunne slå den daværende præsident. Som belønning for sin opstilling som præsident, skulle Andrzej Duda have været justitsminister efter en aftale med Jaroslaw Kaczynski. Men trods alle odds vandt Andrzej Duda som bekendt over Bronislaw Komorowski i valgkampens anden runde og blev præsident i stedet for justitsminister.

  Da Melina Trump lovede sin mand at deltage i valgkampen, var der heller ingen der troede på, at tv-showmanden og arving til millioner af dollars Donald Trump, havde en chance for at blive valgt.

  Omfanget af de fælles problemer der skal debatteres, er uvist, men sikkert skulle det nu være – efter flere forsøg – at Andrzej Duda endelig bliver modtaget af sin amerikanske kollega den 18. september.