Polens præsident og første frie valg fejret

  Polens_præsident_Bronislaw_Komorowski

  Polens præsident Bronislaw Komorowski blev mandag fejret i anledning af sin 60 års fødselsdag. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Mandag kunne Polens præsident fejre sin 60 års fødselsdag, og det var samtidig årsdagen for de første frie valg i Polen i 1989.


  Den 4. juni 1989 – et halvt år før Murens fald i Berlin – blev de første frie valg i Østblokken afholdt i Polen. Solidarnosc vandt de pladser, både i Sejmen og i Senatet, der ikke var lovet til kommunisterne efter rundbordssamtalerne, der førte til valget.

  Konkurrence fra Kina

  De første frie valg i Polen fik ikke meget omtale i den internationale presse. En ung kinesisk student, der stillede sig op foran en tanks på den himmelske fredsplads i Beijing, stjal den internationale opmærksomhed den dag.

  Dobbelt årsdag

  Men det er ikke kun de første frie valg der er markeret i Polen. Den polske præsident, Bronislaw Komorowski, havde mandag rund fødselsdag. Præsidenten blev 60 år, og det blev fejret i den polske hovedstad. Mandag åbnede han en udstilling om kvinder der kæmpede for frihed i 1970’erne og 1980’erne.

  Fjerde præsident

  Bronislaw Komorowski er den fjerde valgte præsident, siden de første frie valg i Polen. Han tiltrådte som præsident, da Lech Kaczynski og 95 andre omkom i præsidentens fly ved Smolensk, Rusland, den 10. april 2010.

  Komorowski blev omgående konstitueret som præsident, ifølge den polske forfatning, da han tidligere var formand for Sejmen. I anden valgrunde vandt han knebent over Jaroslaw Kaczynski, tvillingbror til den afdøde præsident.