Polens præsident og statsminister i åben strid på tv

  duda_szydlo_tomasz_janiszewski

  Ledelseskrisen i Polen er så åbenlys, at præsident Andrzej Duda og statsminister Beata Szydlo kom med hver sin version af krisen i Polen på hver sin tv-kanal og på samme tidspunkt. Foto: Tomasz Janiszewski.


  WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda og statsminister Beata Szydlo holdt begge tv-tale til det polske folk – på hver sin kanal og på samme tid.


  Striden mellem Andrzej Duda og den polske regering blev mandag aften åbenlys, da såvel præsidenten som statsminister Beata Szydlo talte direkte til det polske folk på samme tid – på hver sin kanal.

  Veto efter pres

  Det kom mandag som en stor overraskelse, da Andrzej Duda lagde sig ud med regeringspartiet Lov og Retfærdighed ved at nedlægge veto for to love, der ville sætte et endeligt punktum for demokratiet. Præsidenten sagde, at han ikke ønskede Polen tilbage til tiden under kommunismen. Han lover at der vil komme et nyt forslag indenfor to måneder.

  Fastholder kurs

  Beata Szydlo lovede omvendt i sin tale, at regeringens politik var klar, og man vil fortsat arbejde for at få parlamentets beslutninger presset igennem hos præsidenten.

  EU pres

  Præsidentens veto betyder ikke, at problemerne med EU er overstået. Før de seneste lovforslag var Polen allerede på EU’s sorte liste blandt andet på grund af ændringer i forfatningsdomstolen og flygtningespørgsmålet. Det tredje forslag, som præsident ikke har ramt med et veto, er også kontroversiel. Det giver nemlig justitsministeren fri adgang til udskifte regionale dommere i en periode på seks måneder.

  Demokratisk vagthund

  Men også Europarådets demokratiske vagthund, Europarådet, er ude med riven efter den polske regering, på grund af en række udemokratiske tiltag. Polen har smækket døren i for dialogen med Venedig-kommissionen, og det er en af grundene til at der er sagsanlæg på vej mod Polen – præsidentens veto eller ej.

  Alvorlig situation

  Det er første gang, at præsidenten træder i selvstændig karakter overfor regeringspartiet. Noget tyder på, at Andrzej Duda har følt sig forbigået i processen, men han fastholder dog regeringens politik om, at der skal ske store ændringer indenfor retsvæsenet.

  Resultatløse krisemøder

  Et møde mandag eftermiddag mellem statsministeren, præsidenten og formændene for Sejmen og Senatet skulle skabe klarhed over krise mellem præsident og regering. Mødet endte resultatløst, og statsminister Beata Szydlo tog direkte hjem til Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski for at tale om situationen.
  Klokken 19.00 var Polens nummer 1 og 3 i hierarkiet (præsident og statsminister) på hver sin tv-kanal og med hvert sit budskab.

  Ledelseskrise

  Situationen i Polen er stadig uafklaret. Men ud fra såvel tale som handling fra Andrzej Duda og Beata Szydlo, så tyder præsidentens første veto og reaktioner i regeringspartiet nu på, at Polen står i en regulær intern ledelseskrise.