Polens præsident vil hædre polsk CIA-agent

  Polens_præsident_Komorowski_vil_hædre_oberst_Kuklinski_der_var_agent_for_CIA

  Polens præsident planlægger en særlig hæder af Kuklinski som en del af 25-års-jubilæet for det første frie valg i Polen efter Anden Verdenskrig 4. juni i år. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Der er premiere i Polen i dag på en ny film om den polske oberst, der var CIAs bedste kilde i Østblokken i 1970’erne. Præsidenten roser filmen og hans rolle i polsk historie.


  Der er delte meninger i Polen om den polske oberst Ryszard Kuklinski, der gennem 1970’erne leverede dokumenter til den amerikanske sikkerhedstjeneste CIA. I dag er der premiere på en ny film om den polske officer.

  Præsidenten roser filmen

  – Denne film vil altid gøre et meget stort indtryk takket være fantastisk skuespil og et godt manuskript, der er baseret på virkeligheden, sagde Polens præsident Bronislaw Komorowski efter forpremieren i Warszawa.

  Filmen har premiere i polske biografer i aften og bærer titlen Jack Strong, der var Ryszard Kuklinskis dæknavn hos CIA.

  Skal hædres ved jubilæum i juni

  – Efter 25 år som frit land, synes jeg, at vi bør sige, at oberst Kuklinski fortjener at blive mindet med taknemmelighed af sine landsmænd, der i dag lever i en uafhængig og fri stat, sagde Komorowski.

  – Jeg overvejer en form for hæder af Kuklinski i forbindelse med 25-års-jubilæet for genvindelsen af vores frihed, sagde præsidenten. Polen fejrer senere i år 25-års-jubilæum for afholdelsen af de første frie valg i Polen siden Anden Verdenskrig, der blev gennemført 4. juni 1989.

  Delte meninger i Polen

  Ryszard Kuklinski flygtede til USA i starten af 1980’erne og blev idømt dødsstraf i Polen in absentia for at have udleveret mængder af tophemmelige dokumenter, som han havde adgang til gennem sit arbejde i den polske hærs generalstab, herunder Østblokkens angrebsplaner mod blandt andet Danmark.

  Anklagerne imod Kuklinski er senere blevet frafaldet, men der er stadig meget delte meninger om Kuklinskis samarbejde med CIA, som dele af den polske befolkning anser for en heltegerning, mens andre ser ham som en forræder imod den polske stat og den polske fane-ed, han aflagde i hæren.

  LÆS MERE
  polennu.com: Min ven forræderen