Polens regering advarer mod overreaktion på guldsag

  Tusk_redegør_for_Amber_Gold_affæren

  Polens statsminister Donald Tusk på talerstolen under debatten om Amber Gold. Foto: premier.pl


  WARSZAWA: Det polske parlament har debateret sagen om det konkursramte finansfirma Amber Gold. Statsminister Tusk advarer mod overreaktion.


  Den offentlige anklager i Gdansk er blevet stærkt kritiseret, fordi han ikke greb ind overfor firmaet Amber Gold, der for en måned siden gik konkurs og påførte 3.000 kunder store tab.

  Under en debat om sagen i det polske parlament advarede statsminister Donald Tusk mod, at Amber Gold affæren fører til øget politisk kontrol med anklagemyndigheden og andre statslige institutioner, oplyser polsk radio.

  Tilsyn med anklagere

  Til gengæld ser statsministeren gerne, at de offentlige anklagere fremover kommer under et effektivt tilsyn af den polske statsanklager eller andre myndigheder, skriver Warsaw Business Journal.

  Inden Amber Golds kollaps havde det polske svar på finanstilsynet, KNF, gennem gennem længere tid forsøgt at få anklagemyndigheden i Gdansk til at undersøge firmaet.

  Opposition kræver undersøgelse

  Det største polske oppositionsparti, PiS, havde krævet, at regeringen nedsatte en parlamentarisk undersøgelseskommision for at komme til bunds i sagen. Regeringen afviste kravet.

  – Det er klart, at der må etableres en undersøgelseskommision. Stemmer man imod det, indrømmer man sin skyld, lød det fra lederen af PiS, Jaroslaw Kaczynski.

  Gentagelser skal forhindres

  Den polske statsanklager, Andrzej Seremet, erkender, at anklagemyndigheden har begået fejl.

  – Dette skulle aldrig være sket. Vi ved nu, at mange mennesker ikke vil få de penge tilbage, som de satte i Amber Gold. Det er kun naturligt at spørge, hav de statslige myndigheder for at forhindre, at det sker igen, siger Andrzej Seremet i følge warsaw Business Journal.

  Direktør fængslet

  Distriktsretten i Gdansk-Poludnie har varetægtsfængslet Amber Golds direktør i foreløbig tre måneder.

  Han er sigtet for seks forhold, herunder at have snydt 3.000 klienter for mindst 180 millioner zloty.

  Firmaet lovede høje afkast på investeringer i guld, men det viser sig nu, at indskud fra nye investorer blev brugt til at betale gamle kunder.