Polens regering er betænkelig ved dansk RUT-register

  Polens_statsminister_i_samtaler_med_Danmarks_Helle_Thorning-Schmidt_i_Bruxelles_4

  Statsminister Donald Tusk vil formentlig tale med sin danske kollega, om det danske RUT-register i nær fremtid. Polens vicestatsminister har sendt et henvendelse til EU om det danske register. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Polens regering anfægter det danske RUT-register, hvor udenlandske virksomheder er tvunget til registrering for at arbejde i Danmark, skriver dagbladet Information.


  Polens vicestatsminister, Janusz Piechocinski, har henvendt sig til EU-Kommissionen om den kontroversielle danske RUT-ordning, der betyder at virksomheder og selvstændige fra udlandet skal lade sig registrere, for at kunne arbejde i Danmark. RUT registreret bruges af de danske fagforeninger og myndigheder til at bekæmpe social dumping.

  Betænkelig rækkevidde

  Det fremgår af et brev, som den polske vicestatsminister, Janusz Piechociuski, har sendt til EU-Kommissionen. I brevet forklarer ministeren, at han er betænkelig ved registrets »rækkevidde« og »funktionsmåde« i forhold den frie bevægelighed i EU.

  Usædvanligt

  Den slags specifikke henvendelser om danske forhold fra en fremmed regering til EU-Kommissionen er usædvanlige, vurderer Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor på Center For Europæisk Politik på Københavns Universitet over Information.

  – Det er en ret detaljeret forespørgsel til et system, som i dansk sammenhæng er værdifuldt i spørgsmålet om udstationeret arbejdskraft‚ siger hun.

  Ingen detaljer

  Fordi brevet i sin fulde form ikke er offentliggjort, er det uklart, om den polske minister udtrykker kritik af hele RUT-registret, eller om det blot er en del af det, ministeren er utilfreds med.

  Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen skriver i et svar til Information, at hun vil »kæmpe for at bevare« RUT-registret.