Polens regering har mistet vigtig amerikansk støtte

Præsident Joe Biden og Polens statsminister Donald Tusk. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har lykønsket den kommende amerikanske præsident Joe Biden, men det var ikke den polske regerings favorit der vandt.


Det får store konsekvenser for den polske Kaczynski-regering, at den næste amerikanske præsident ikke hedder Donald Trump.

Den amerikanske ambassadør i Polen, Georgette Mosbacher, der er udpeget af Trump, har da også allerede været ude med budskabet om, at Bidens sejr ikke får betydning for det polsk-amerikanske forhold. Det er dog næppe sandsynligt for perioden efter 20. januar.

Fastholder løfter

Ambassadøren fastholder, at de amerikanske tropper vil forblive, at alle aftalerne om energileverancer vil fortsætte, og hun lover endda også, at USA fortsat vil støtte det polsk initiativ, De Tre Have, som er Kaczynskis alternative EU med 12 medlemslande i Central- og Østeuropa. Et projekt som Donald Trump har støttet massivt, for at drille EU-sammenholdet.

Den amerikanske ambassadør Georgette Mosbacher. Her ses ambassadøren som gæst hos Lech Walesa, da Nobel Fredsprismodtageren fyldte 75 år. Foto: Maciej Kosycarz.

Så gennem fingre med brud

Den nuværende præsident Donald Trump har ikke været blandt kritikerne af Polens systematiske overtagelse af retsvæsenet, som mange andre lande har kritiseret Polen for. Trump har støttet Tre Have samarbejdet massivt, men den støtte vil med al sandsynlighed ophøre i takt med at Joe Biden får indsat sine folk. Biden har også meddelt, at han vil fastholde den amerikanske deltagelse i FN klimaaftalerne, som Polen heller ikke er vilde med, og som den nu ”fyrede” præsident, Donald Trump meldte amerikanerne ud af. Valget i USA betyder, at Kaczynski-regeringen har mistet sin vigtigste støtte i udlandet.

Fra polsk side har præsident Andrzej Duda og den polske udenrigsminister begge sendt en lykønskning til Joe Biden:

Afventer resultat

– Tillykke til Joe Biden med en vellykket præsidentkampagne, skrev Duda på sin Twitter lørdag.

– Mens vi venter på det endelige resultat, er vi fast besluttet på at opretholde et højt niveau i det strategiske samarbejde mellem USA og Polen, for en endnu stærkere alliance, skrev Duda videre.

Den polske udenrigsminister Zbigniew Rau skrev til lykke til såvel Joe Biden som den kommende vicepræsident Kamala Harris med valgsejren.

Slut med højre-populismen i Europa

Polens tidligere statsminister og EU-præsident, formand for EPP i Europa-Parlamentet, Donald Tusk, har også sendt en hilsen på Twitter til USA:

– Trumps nederlag kan også være begyndelsen på enden for den højreekstremistiske populisme – også i Europa. Tak, Joe, skrev Donald Tusk.

Mere om Biden, Duda, Tusk, Kaczynski og Trump? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.