Polens regering har planer om at afskedige 32.000

  Dårlig nyt for de statsansatte medarbejdere i Polen. Hver tiende står til fyring, og resten kan vente både lønnedgang og lønstop, hvis den polske regering får sine spareplaner gennemført. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Hver tiende statsansatte polak står til fyring, lønningerne skal ned med 8 procent og fastfryses indtil 2012, foreslår regeringen i en ny spareplan.


  Den polske regering har planer om at afskedige ti procent af arbejdsstyrke i staten. Målet er at reducere de administrative omkostninger med otte procent.

  31.600 medarbejdere

  Der er i øjeblikket 358.000 statsansatte i Polen. Regeringens plan er at afskedige 31.600 af dem.

  3 milliarder

  Den polske regering forventer, at reduktionerne vil medføre besparelse på statsbudgettet allerede næste år med op mod en halv milliard zloty, i 2011 med 1,26 milliarder og 1,2 milliarder zloty i 2012.

  Svær opgave

  Regeringens embedsmænd arbejder på højtryk for at sikre opbakning til forslaget blandt fagforeninger og andre relevante organisationer. Traditionelt set ikke nogen nem opgave.

  Nedgang i løn

  De statsansatte medarbejdere, der undgår fyring, undgår nemlig ikke, at gå ned i løn, hvis regeringens planer bliver gennemført.

  Det er meningen, at fastfryse de statsansattes lønninger på et niveau svarende til 92 procent af lønnen i år, altså en reel tilbagegang på otte procent.

  Ingen lønstigninger

  Den polske regering vil samtidig lukke af for alle lønstigninger i det offentlige frem til 2012.