Polens regering støttes af polakkerne

  statsminister_regeringschef_Ewa_Kopacz_polennu

  Polens statsminister Ewa Kopacz vil blive genvalgt for den næste periode, hvis der var valg i marts i Polen. Det viser en ny analyse. Foto: Statsministeriet.


  WARSZAWA: Hvis der var valg i dag i Polen, ville Polens regering fortsætter i en ny periode, viser en rundspørgen blandt polakkerne.


  En ny analyse fra CBOS viser, at regeringens opbakning fra polakkerne er stigende. Ifølge målingen er det største regeringsparti Borgernes Platform (PO) foran det største oppositionsparti, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) med næsten 20 procent, skriver Newsweek Polen.

  Store udsving

  I lang tid har PiS ellers været det største parti i Polen, men i de seneste målinger har det ændret sig. I forhold til seneste CBOS måling, er regeringspartiet gået frem med 8 procent, mens PiS er gået 1 procent tilbage.

  Flertal intakt

  Hvis der var valg i marts ville PO få 46 procent af stemmerne, mens 27 procent af polakkerne ville støtte PiS.

  Støtteparti lige med

  Regeringens støtteparti, det Polske Bondeparti (SLD) ville ifølge målingen få 5 procents opbakning, lige nok til at komme over spærregrænsen der er på 5 procent i Polen.

  Højrefløj ude

  De Demokratiske Venstre Alliance (SLD) får ifølge målingen 6 procent af stemmerne, hvis der var valg i marts. Ingen andre partier opnår, ifølge målingen, de 5 procent af stemmerne, der skal til for at komme ind i det polske parlament Sejmen.

  To valg i år

  Der er præsidentvalg i Polen søndag, den 10. maj – og der er valg til parlamentet i efteråret, hvor statsminister Ewa Kopacz for første gang skal møde vælgerne som regeringsleder.

  Krigen samler

  Det er vurderingen hos polennu.dk, at det er konflikten med Rusland og krigen i Ukraine, der får polakkerne til at stå sammen om den siddende regeringen, der trods sin konsekvente kurs over for Rusland, har en mere pragmatisk og løsningsorienteret tilgang til russerne, end PiS har.

  I Polen ved man godt, at Putins Rusland er den største seriøse trussel mod et frit Europa, og at det kræver kløgt og nationalt sammenhold, at håndtere den sprængfarlige situation, mener polennu.dk.