Polens regering vil afskaffe alle børnehjem senest i 2020

  bornehjem

  Polen vil nedlægge alle børnehjem – børnene skal i familiepleje. Foto Peter Malberg, polennu.dk


  Polske børn skal ikke vokse op på et børnehjem. Regeringen lægger op til en gradvis afvikling af de eksisterende institutioner over de næste 11 år.


  Den polske regering er undervejs med et program, hvis endemål er, at alle børnehjem i landet skal være lukket senest i 2020.

  Forældreløse eller børn, der af andre grunde ikke kan bo hos deres egen forældre, skal i stedet vokse op i plejefamilier. Projektet er en del af et forslag om en lov om social velfærd, som arbejds- og socialministeriet er i gang med at forberede.

  Gradvis lukning

  Processen med at lukke børnejhjemmene vil ske gradvist. Regeringen ønsker at begynde med de yngste børn.

  Efter planen skal alle børn under syv år være flyttet fra børnehjem til plejefamilier senest i januar 2010. Fem år senere vil det kun være børn ældre end ti år, der lever på børnehjem. I 2020 skal det være endeligt slut med den form for institutioner i Polen.

  Flere penge til plejefamilier

  Ministeriet lægger også op til en større økonomisk kompensation til plejefamilierne. Manglende betaling er angiveligt hovedårsagen til, at kun få polske familier ønsker at tage børn i pleje.

  Regeringens projekt bliver kritiseret af oppositionen. Den tildligere arbejdsminister Joanna Kluzik-Rostkowska argumenterer for, at man styrker plejefamilierne, før man begynder at lave om på børnehjemmene.