Polens regering vil fritages for EU-dagbøder

EU domstolen skal straffe Polen
Polen vi have stoppet EU-dagbøder, fordi et kontroversielt dommerråd er nedlagt. Men der er fortsat lang vej til EU-domstolens afgørelser er efterlevet siger eksperterne. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens regering har bedt om at få slået en streg over de idømte EU-dagbøder, fordi man har lukket disciplinære kammeret for dommere.


Polens regering har anmodet EU om at slippe for dagbøder på en million euro, for ikke at overholde EU-domstolen afgørelser om retsstaten.

Regeringen mener, at bøderne der er blevet opkrævet siden november sidste år – og som nu er på 1,7 milliarder zloty (366 millioner euro) skal trækkes tilbage, fordi Polen har overholdt kravet om at lukke det disciplinære kammer for dommere.

EU-dagbøder er mere

Flere analytikere siger dog, at EU-domstolens afgørelse om dagbøder omfatter langt flere områder, end blot det at lukke kammeret. Det er heller ikke Europa-Kommissionen, men alene EU-domstolen der kan beslutte, hvornår dagbøderne skal stoppes.

Dagbøderne er baseret på en kendelse fra juli 2021, da EU-domstolen krævede disciplinærkammeret nedlagt, fordi det ikke er uafhængigt og at et fortsat virke kan forårsage alvorlig og uoprettelig skade på EU’s retsorden”.

Kammeret fortsatte dog med at fungere i strid med ordren, og derfor pålagde EU-domstolen i oktober EU-dagbøder på 1 millioner euro med start fra 3. november 2021. Siden har Europa-Kommissionen tilbageholdt penge, da Polen ikke selv har betalt bøderne.