Polens regering vil gøre det nemmere at skifte køn

  Anna_Grodzka

  Anna Grodzka blev som den første transseksuelle polak valgt ind i det polske parlament i 2011. Nu forhandler hun med Polens vicejustitsminister om lettere adgang til kønsskifte operationer for polakker. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens regering forhandler om en ny lov, der skal gøre det lettere at skifte køn i Polen.


  Polens viceminister Michael Krolikowski forhandler med det transseksuelle miljø i Polen om en ny lov, der skal gøre det lettere at få en kønsskifte operation i Polen. Det skriver det polske dagblad Rzeczpospolita.

  Samarbejde over midten

  Forhandlingerne foregår i øjeblikket hen over midten i polsk politik. Viceminister Krolikowski anses for at tilhøre regeringens mest konservative fløj, men han bekræfter nu, at han ligger i forhandlinger direkte med det transseksuelle medlem af parlamentet Anna Grodzka (fra partiet Din bevægelse – tidligere Palikot-bevægelsen) og flere NGO’er fra det transseksuelle miljø i Polen.

  Uværdige forhold

  – Jeg er åben overfor dialog, for den procedure som er gældende i øjeblikket, er ikke værdig for mennesker. Det er nødvendigt at få gennemført en ændring for at hjælpe transseksuelle mennesker, siger Krolikowski til dagbladet Rzeczpospolita.

  Den nuværende procedure for at få tilkendt en kønsskifte operation indbefatter blandt andet, at forældrene anklages for at have forvekslet barnets køn. Det afholder de fleste fra at indlede en procedure, så længe forældrene stadig er i live.

  Tidligere forslag

  Det transseksuelle medlem af parlamentet Anna Grodzka fremsatte i 2013 et lovforslag, der skulle lette reglerne for kønsskifte, men det blev blandt andet kritiseret for ikke at forlange skilsmisse før en kønsskifte operation og dermed gøre homoseksuelle ægteskaber mulige og for at indføre en meget lav aldersgrænser på 16 år for at få tilkendt en operation.

  Også regeringen har tidligere fremsat et lovforslag om at ændre de nuværende regler, men det blev kritiseret af venstrefløjen for at indføre en alt for langtrukket procedure.

  Parterne arbejder i øjeblikket på et kompromisforslag.

  Realistisk kompromis

  De nuværende forhandlinger bør have en chance for at føre til et fælles lovforslag, der kan opnå flertal i parlamentet. Det vurderer professor i statskundskab Rafal Chwedoruk over for dagbladet Rzeczpospolita.

  – Det bliver svært for højrefløjen i parlamentet at angribe et lovforslag, som fremsættes af så konservativ en viceminister, vurderer Chwedoruk.

  Fra 1991 til 2008 har polske domstole taget stilling til 245 sager om kønsskifte operationer. Siden 2011 har Anna Grodzka haft sæde i det polske parlament Sejmen for partiet Palikot-bevægelsen, der i november 2013 ændrede navn til Din bevægelse.