Polens regering vil øge sit NATO-bidrag til 4 procent

NATO-bidrag
Polen vil hæve sit NATO-bidrag til 4 procent af BNP, har statsministeren meddelt. Det vil i så fald være det højeste bidrag i procent, et NATO-medlemsland betaler til forsvaret. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polens regering vil hæve sit NATO-bidrag til 4 procent af bruttonationalproduktet (BNP). Det er det største bidrag blandt medlemmerne.


Polens statsminister har meddelt, at Polen vil bruge 4 procent af bruttonationalproduktet (BNP) til NATO. Det er det højeste procentvise bidrag et NATO-medlemsland giver.

(Artiklen fortsættes under)

– Krigen i Ukraine betyder, at vi er nødt til at være bevæbnede meget hurtigere, siger statsminister Mateusz Morawiecki.

– Det er derfor, vi vil gøre noget uset i år: nemlig af bruge 4 procent af BNP på de polske væbnede styrker, hvilket er den største procentdel blandt alle NATO-landene.

– Det er et klart signal til alle lande, at vi vil forsvare vores land, at Polen er et sikkert land, og at Polen er langt mere sikkert sammen med vores allierede, siger statsministeren.

Gennemsnitligt NATO-bidrag

Ifølge NATO var gennemsnitsbidraget sidste år på 2,57 procent af BNP. De største bidragsydere var Grækenland (3,76 procent), USA (3,47 procent) og Polen på tredjepladsen med 2,42 procent af BNP. Tyve af NATO’s 28 medlemmer er ikke oppe på de 2 procent, som landene ellers blev enige om i 2006.

Danmark er endnu ikke oppe på de 2 procent til forsvaret.

Selv om Polen gerne vil øge forsvaret og udgifterne til 4 procent, så lider den polske økonomi under manglende EU-penge, som er blokeret fordi Kaczynski-regeringen ikke overholder spillereglerne om retsstaten og frie medier.

Polens regeringen vil hæve antallet af personel i de væbnede styrker, fra 150.000 til 300.000. I Polen har flere kilder i militæret sagt til flere medier, at man er skeptisk, da der har været en masseflugt fra militæret, og søgningen til at komme i uniform er lav i Polen.

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

Støt polennu.dk og få mere viden

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder