Polens statsminister kræver mere energisikkerhed

Statsminister til Polen
Statsminister Mette Frederiksen deltager i åbningen af den gasledningen Baltic Pipe, der skal gøre Polen uafhængig af russisk gas. Også de polske og norske regeringschefer deltager i åbningen i Szczecin. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Polens statsminister krævede mere energisikkerhed, da aftalen om strøm fra havvindmøller i Østersøen blev indgået.

LÆS  Tysklands præsident: Nord Stream 2 var en klar fejl

Mere energisikkerhed omkring Østersøen. Der er stor jubel i Danmark over, at det er lykkedes at få alle landene omkring Østersøen med på ideen om at bygge en energi-ø ved Bornholm og opbygge et sammenhængende energinet. Det er aftalt at der skal ske i syv-dobling af produktionen af grøn strøm fra havvind-møller i Østersøen inden 2030 – i alt skal der bygges mellem 1.100 og 1.700 havvindmøller. Den danske klima og energiminister Dan Jørgensen, kalder aftalen historisk. Men i de polske medier, er det ikke havvind der omtales.

Det regeringskontrollerede medie, Polsk Radio, skriver at den polske statsminister Mateusz Morawiecki krævede lavere energipriser på topmødet i København tirsdag.

– Europa skal ændre den mekanisme (markedsmekanismerne, red.) der danner energipriserne. Vi står midt i den russiske invasion af Ukraine, sagde statsministeren. Han understregede at Kreml har ført krig med energi- og gas i årevis. Rusland bruger energi- og forsyningssikkerheden poltisk og som et våben.

Energisikkerhed vigtigst

– I dag har Rusland viklet et net af energiafhængighed omkring nogle EU-medlemsstater. Så vi er nødt til at finde løsninger sammen for at modvirke Kremls angreb, sagde statsministeren til polske medier efter mødet. Han kom også med en hård kritik af Tyskland og EU, for at have gjort det muligt for Putin at bruge energien som våben.

– Hvis ikke Nord Stream I og II forbindelserne var bygget, kunne Putin ikke have begyndt krigen i Ukraine, understregede den polske statsminister i København.

LÆS  Polen vil ikke stoppe import af gas fra Rusland

Danmarks statsminister Mette Frederiksen var vært for topmødet. Den estiske regeringschef Kaja Kallas, den finske Sanna Marin, Letlands Krišjānis Kariņš og den litauiske præsident Gitanas Nausėda var også med. Det var formanden for ​​Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen også.

LÆS  Polens udenrigsminister på Bornholm mandag og tirsdag

Polske medier skriver, at embedsmænd har fortalt, at mødet blev gennemført for at styrke samarbejdet om energisikkerhed i Østersøregionen.

– Når det handler om energipriserne i Europa, så er der et presserende behov for nye løsninger på kort sigt. Men Polen vil på lang sigt støtter udviklingen af ​​havvindmølleparker, skriver det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP med henvisning til statsministeren.

– Polen planlægger også store vindmølleinvesteringer (vindmøller på land, red.). Men lige nu har vi mere brug for en stabil levering af el – og til overkommelige priser og baseret på et sikkert energisystem.

– Mødet i København var et vigtigt skridt hen imod lavere energipriser, større energisikkerhed og en afslutning på krigen i Ukraine, sagde den polske statsminister til polske medier uden at nævne havvind.

Det er ikke oplyst, hvad der konkret er aftalt omkring havvind mellem Polen, Danmark og de øvrige lande omkring Østersøen.

polennu.dk har ikke bygget en betalingsmur. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.

 

LÆS  Selskabet bag Nord Stream 2 er gået konkurs
LÆS  Præsident: Energisikkerheden lige så vigtig som klimaet