Polens statsminister til topmøde på Bornholm

Dansk opbakning Polen
Danmarks statsminister Mette Frederiksen er vært for den polske statsminister, EU-kommissionens formand og statsledere fra Østersøområdet. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

KØBENHAVN: Danmarks statsminister Mette Frederiksen har inviteret kolleger til topmøde om energi og grøn omstilling på Bornholm.


Danmarks statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) er tirsdag vært for et topmøde på Bornholm. Det er landene omkring Østersøen der mødes, for at finde en vej til at mindske afhængigheden af russisk energi og for at tale om grøn omstilling.

– Ruslands invasion af Ukraine har skabt en ny sikkerhedspolitisk situation, hvor energi er blevet et politisk våben. Derfor skal vi stå skulder ved skulder i Østersøregionen og samarbejde langt tættere om vores energiforsyning. Vi skal i fællesskab arbejde for, at hele regionen hurtigst muligt bliver fri for russisk energi, så vi styrker vores modstandskraft mod Putin. Det skal blandt andet ske gennem en ambitiøs udbygning af vedvarende energi – til gavn for en grønnere og sikrere fremtid i Østersøen, siger Mette Frederiksen forud for topmødet tirsdag på Bornholm.

Topmøde om grøn omstilling

Landene omkring Østersøen skal samarbejde mere om energiforsyning og grøn omstilling. Regionen skal hurtigst muligt blive uafhængig af russisk energi. Det er udgangspunktet, når statsminister Mette Frederiksen er vært for EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyen og fem stats- og regeringschefer på tirsdag.

Polen Rusland EU sanktioner
Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki har bekræftet sin deltagelse, oplyser statsministeriet. Litauens præsident, Gitanas Nausėda, Letlands statsminister, Krišjānis Kariņš, Estlands statsminister, Kaja Kallas, og Finlands statsminister, Sanna Marin deltager også.

Målet med topmødet er at gøre Østersøregionen fri for russisk energi og samtidig bane vejen for en markant grøn omstilling. På mødet vil landene drøfte, hvordan Østersølandene ved at udbygge vedvarende energi og koble sig tættere til resten af EU kan styrke energisikkerheden og bidrage til at indfri EU’s klimamål, oplyser statsministeriet.

Energiministrene, EU’s energikommissær og repræsentanter fra energiselskaber og el-systemoperatører i Danmark, Estland, Finland, Letland, Litauen, Polen, Sverige og Tyskland vil også deltage i topmødet. Det samme vil direktøren for EU’s agentur for energitilsynsmyndigheder.

polennu.dk har ikke bygget en betalingsmur. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00