Polens største filmfestival og nyt filmcenter i Gdynia

  gdynia_filmskole_åbner_september_2015

  Søndag blev det nybyggede Gdynia Filmcenter indviet, og centret indgår som en del af rammen om 40. Gdynia Film Festival, der er Polens vigtigste for spillefilm som begyndte mandag. Foto: Karol Stanczak, Gdynia Filmcenter.


  GDYNIA: Polens størst og vigtigste filmfestival blev skudt i gang for 40. gang mandag i Gdynia, og et funklens nyt filmcenter er en del af festivalen.


  Alt hvad der kan krybe og gå af filmfolk og mediefolk, er i denne uge samlet til Polens største filmfestival – Gdynia Filmfestival, der i år har 40 års jubilæum. Tusindvis af branchefolk og endnu flere film-entusiaster, kan i løbet af ugen frem til lørdag, se de bedste nyere polske film.

  Nyt filmcenter

  I år er festivalen noget ganske særligt. Ud over at skulle fejre 40 års jubilæum i år, kan festivalens ledelse også glæde sig over det nye Gdynia Filmcenter, som ud over at huse dele af festivalen, også huser den berømte filmskole i Gdynia. Filmcentret blev officielt indviet søndag.

  Priser lørdag

  Gdynia Filmfestival er Polens vigtigste filmfestival for spillefilm, og på festivalens sidste dag, lørdag, uddeles præmierne i de mange konkurrence ved festivalen. I hovedkonkurrence deltager 18 polske film, som er udvalgt af en selvstændig og uafhængig jury.

  SE FILM
  Gdynia Filmfestival: De nominerede til hovedkonkurrencen

  Flere med i opløbet

  – Det har været et godt år for polske film, og årets rige udvalg af film afspejler det med al tydelighed, siger festivalens kunstneriske leder, Michal Oleszczyk til polennu.dk.

  SE PROGRAM
  polennu.dk: Program Gdynia Filmfestival 2015

  – Det har været svært at vælge de 18 film, da der var flere at vælge imellem end året før, siger den kunstneriske leder. I alt blev juryen præsenteret for 53 film.

  Mange debutanter

  – Men vi har fundet en gylden middelvej, så der vises et bredt udsnit af de polske film. Især glæder det mig, at der er mange debutanter bag de udvalgte film, og så får flere af filmene premiere på festivalen, siger Michal Oleszczyk.

  Filmperler fra Gdynia

  Festivalen, der er Polens største, er sammensat af cirka 1.500 events og 500 filmvisninger. Den Oscar-vindende polske film, Ida, vandt hovedprisen i Gdynia i 2013, og i fjor var det filmen Guders, om en berømt polsk hjertekirurg, der vandt hovedkonkurrencen.

  Dansk deltagelse

  I 2014 havde festivalen fokus på Danmark og danske film. Fra Danmark deltog blandt andre filmfolkene Anders Refn, Ole Østergaard, Rumle Hammerich og Maja Giannoccaro, samt Danmarks ambassadør i Polen Steen Hommel, og polennu.dk redaktør Jens Mørch.

  SE DELTAGER
  polennu.dk: Deltagerliste Gdynia Filmfestival 2015

  I anledning af jubilæumsåret, har arrangørerne besluttet at invitere alle prisvinderne fra de tidligere år med til festivalen.