Polens svar på Woodstock-festivalen er igang

  Polens_Woodstock_Jarocin_festival_2009

  Polens Woodstock, Jarocin festivalen, fra 2009. Foto: Jarocin Festivalen.


  POZNAN: Jarocin festivalen er startet for fuld musik og for 30. gang. Festivalen kaldes for den polske Woodstock, efter inspiration fra den legendariske amerikanske festival.


  I tre dage er byen Jorocin, der ligger cirka 30 km sydøst for Poznan, rammen om Polens svar på den legendariske ‘Woodstock’ festival, der i år finder sted i Polen for 30. gang.

  14.000 musikinteresserede har indtaget byen, og kan de næste dage se frem til mødet med 26 bands, og 16 amatør bands, der er udvalgt efter en konkurrence blandt unge musikere.

  Startet under kommunismen

  Jarocin festivalen blev grundlagt i 1980 og var dengang en af de store musikfestivaler i Europa, og en af de eneste i hele den Sovjet-dominerede østblok.

  Den slags musik blev kun meget sjældent spillet i østblokken, så folk kom langvejs fra, for at høre musikken. Den polske milits tilbageholdte ofte deltagerne for selv de mindst forseelser, og om nødvendigt opfandt de nogle til lejligheden.

  Lukket og åbnet

  Da kommunismen kollapsede mistede festivalen sin store berettigelse, og den blev lukket i 1994 efter voldsomme sammenstød mellem deltagerne og politiet.

  Festivalen blev dog hurtigt genoptaget, og har siden været mest kendt for rockmusik, selv om festivalen byder på både punk, heavy metal, reggae og blues.

  Deltagerne i dag er unge mellem 30 og 40 år, og gennemføres igen uden optøjer.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Jarocin Festivalen 2010