Politibetjente dømt for at skyde studenter

  Politibetjente skød løs mod studenter til en årlig fest i 2004, og troede at pistolerne var ladet med gummikugler. Men skuddene var skarpe og to studenter blev dræbt. Nu skal de ansvarlige politikfolk i fængsel. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  LODZ: Tre polsk politifolk blev i går idømt fængselsstraffe, for at skyde med skarpt i forbindelse med studenter-festligheder i 2004. To blev dræbt.


  To politibetjente er ved Retten i Lodz idømt et år og otte måneders fængsel for at udlevere skrap ammunition til betjente, der skulle holde ro under festligheder på byens universitet.

  Betjentene skulle udlevere gummikugler til deres kollegers pistoler, men ladede i stedet pistolerne med skarp ammunition.

  Indsatsleder dømt

  Udover de to politibetjente der havde udleveret skarp ammunition til deres kolleger, blev også chefen for politiets indsatsleder, Radoslaw S., idømt et års fængsel.

  Ingen af de tre dømte har erkendt sig skyldige.

  Alle afskediget

  De tre betjente blev alle fyret fra deres job, og er på livstid frataget retten til at bruge skydevåben. To af dem fortsætter ved politiet i andre og mindre udfordrende jobfunktioner.

  Maj-fest i 2004

  De tragiske hændelser fandt sted i forbindelse med de studerendes årlige festligheder, Juwenalia, i Lodz, hvor der udbrød optøjer i den centrale del af byen. Politiet skulle sikre ro og orden trods festlighederne, men den fredelig fest blev afbrudt af hooligans, der kastede med sten og flasker mod politiet.

  Politiet besvarede angrebet med skydevåben, men i stedet for at bruge gummikugler, var det altså skarpe skud der kom fra de intetanende polske politibetjente.

  To dræbt

  Politiet affyrede også skarpe skud mod de studerende, som ikke var involveret i balladen. Tre blev ramt af politiets kugler.

  To af dem, 23-årige Monika og 19-årige Damian, døde senere af deres kvæstelser.