Politiet før demonstrationer: Folk udefra vil lave ballade

utilfredse polske landmænd og fiskere
Polsk politi opfordrer landmænd til demonstrationer, om at melde ballademager til politiet. De forventer nemlig at professionelle ballademagere udefra vil fremprovokere voldsomme sammenstød. Arkivfoto.

WARSZAWA: Onsdag ventes 70.000 vrede landmænd at deltage i demonstrationer. Politiet advarer om, at folk udefra vil lave ballade.


Onsdag ventes der at være blokerede veje og demonstrationer omkring Warszawa, Krakow, Katowice, Lodz og mange andre større polske byer – 580 steder i alt, oplyser politiets hovedkvarter i Warszawa.

Det er de polske landmænd med støtte fra europæiske kolleger, der igen demonstrerer for bedre vilkår. Vreden rettes især mod EU, der blindt har åbnet for import af korn fra Ukraine. Samtidig øges EU’s import af landbrugsvarer fra Rusland, hvilket tilsammen har givet historisk lave priser på landbrugsvarer, der har fået mange polske bønder til at gå fra hus og hjem.

(Fortsættes under)

Støt polennu.dk med 100 kroner om måneden?

Politiet er klar til demonstrationer

Politiet er forbedret på demonstrationer, og appellere til deltagerne om at forstå, at politiets rolle er at skabe rum for protesterne, og ikke en part i konflikten. Den 6. marts var der også demonstrationer, men dengang endte det i ballade.

26 personer blev tilbageholdt og tiltalt, men politiet efterlyser yderligere 14 personer for balladen. Politibetjente blev overfaldet, og måtte bruge tåregas mod demonstranterne. 14 politibetjente blev kvæstet, en af dem alvorligt.

Meld ballademagerne

Politiet opfordrer arrangørerne til at anmelde de voldelige ballademagere, og politiet henviser til at folk udefra har en klar interesse i at skabe uorden, understreger politiet. Ved en tidligere demonstration stod der på et banner: Putin – fortsæt til Warszawa og Bruxelles! Det er med overvejende sandsynlighed med tanke på krigen i Ukraine, og Ruslands ønske om destabilisering i EU-landene, der har fået politiet til at komme med opfordringen om at melde ballademagerne.

(Fortsættes under)

Politiets særlige meddelelse

I en særlig meddelelse fra politiet står der:

– Republikken Polens forfatning garanterer enhver borger muligheden for at arrangere fredelige sammenkomster og deltage i dem, men retten til at udtrykke ens synspunkter må ikke krænke den offentlige orden og sikkerhed. At sikre offentlige forsamlinger er en af de lovgaranterede forpligtelser, der pålægges politiet, som altid sigter mod at sikre alle borgeres sikkerhed og beskytte deres rettigheder og friheder, skriver politiet dagen før de landsomfattende demonstrationer.

Støt polennu.dk med 100 kroner om måneden?