Politikere vil stoppe EU-tilskud til dansk virksomhed

  Kongskilde_skilt

  Den danske landbrugs- og industrikoncern Kongskilde i Sorø, anklages for at modtage ulovlige EU-tilskud for at lukke aktiviteter i Danmark, og opnå EU-tilskud i Polen. Foto: Kongskilde.


  KØBENHAVN: Danske politikere mener, at den danske virksomhed Kongskilde Industries får ulovlig EU-støtte for at flytte til Polen.


  EU-politikere rejser hård kritik af Kommissionen, som vil give 55 millioner kroner til Kongskilde Industries, der flytter produktion fra Sorø til Polen. De polske myndigheder skal nu forklare sig i sagen, skriver Fagbladet 3F.

  55 millioner kroner

  Denne gang er det Kongskilde Industries, der fremstiller landbrugsmaskiner og udstyr til industripakning, der er kommet i skudlinjen. Virksomheden har fået tilsagn om 55 millioner kroner i støtte, som blandt andet skal bruges til at flytte produktionen fra Sorø på Sjælland til Polen.

  33 fyres

  Via Kongskildes datterselskab i Polen investerer virksomheden i en ny fabrik ved Kutno, 150 km vest for Warsawa. Samtidig lukker den nuværende fabrik i Sorø og 33 medarbejdere mister deres job, skriver Fagbladet 3F.

  I strid med regler?

  Danske medlemmer af EU-Parlamentet mener, at støtten er i strid med EU’s regler på området:

  – EU-midler skal bruges til at skabe job og ikke at flytte dem fra ét land til et andet. Det må snart være gået op for både virksomhederne og for Kommissionen, siger Jeppe Kofod (S).

  MEP’erne lover, at de vil følge sagen til dørs, når der skal udnævnes nye kommissærer her til efteråret.

  – Det er grotesk, at man kan få EU-tilskud til at flytte arbejdspladser fra Danmark og til områder, der i forvejen har lave lønninger. Kommissionen burde selv kunne se, hvor tosset det er, siger Morten Messerschmidt (DF).

  Kongskilde: Ingen sammenhæng

  Kongskilde oplyser, at virksomheden regner med at finde nyt arbejde i Danmark til de fleste af de ansatte i Sorø, som led i en større plan. Virksomheden afviser også, at der skulle være en sammenhæng mellem lukningen af produktionen i Sorø og etablering af den nye fabrik i Polen.

  – Vi havde lukket ned under alle omstændigheder, for en ny fabrik i Sorø er ikke lønsom. Vi kan i stedet investere i vores fabrikker i Sønderborg og glæde os over, at antallet af industriarbejdspladser fastholdes i Danmark, siger Ole Gade, direktør i Kongskilde.

  3F henvendelse

  Som konsekvens af Fagbladet 3F’s henvendelse har Europa-Kommissionen bedt de polske myndigheder om en redegørelse om sagen. Kommissionens talsmand David Hudson oplyser, at han forventer et svar i midten af september.

  Tidligere ballade om støtte

  Den aktuelle ballade om Kongskilde kommer i kølvandet på en række andre sager, hvor danske virksomheder som Royal Greenland, LM Wind Power og Coloplast har modtaget millioner af kroner fra EU til at flytte job til blandt andet Polen. Det har blandt andet har ført til, at Europa-Parlamentet har pålagt Kommissionen at kulegrave hele området.