Polsk bekymring over anti-ukrainske slogans

Polsk bekymring over situationen ved grænsen til Ukraine, hvor europæiske landmænd siden søndag har øget protesterne. Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski er bekymret for de anti-ukrainske og pro-russiske ytringer, men han støtter landmændenes sag. Foto: Sebastian Indora/MSZ.

WARSZAWA: Der er stor polsk bekymring over anti-ukrainske og pro-russiske paroler ved landmændenes blokade af grænseovergange.


Der er stor polsk bekymring. De europæiske landsmænds protester og blokader ved overgange til Ukraine, har udviklet sig med anti-ukrainske og pro-russiske paroler. Siden søndag har protesterne udviklet sig, og protesterende bønder har angrebet lastbiler og tog.

Udenrigsministeriet noterer sig med den største bekymring fremkomsten af anti-ukrainske slogans og lovprisning af Vladimir Putin og hans krig. I en meddelelse fra udenrigsminister Radoslaw Sikorski skriver han videre:

Russisk miskreditering

– Sådanne handlinger sætter Polen – det land, der først hjalp det invaderede Ukraine – og polakkerne – der tog imod ukrainske flygtninge – i et dårligt lys. Det er vigtigt, at de også miskrediterer arrangørerne af protesterne selv. Vi mener, at dette er et forsøg på at overtage landmændenes protestbevægelse fra ekstreme og uansvarlige grupper, måske under indflydelse af russiske agenter.

Minister enig i krav

– Vi opfordrer arrangørerne af protesterne til i den polske eksistens og muligheden for at gennemføre deres krav, som i det store og hele er rigtige, at identificere og fjerne de få initiativtagere til sådanne og lignende aktioner fra deres bevægelse. Den nuværende situation for polske landmænd er resultatet af Vladimir Putins aggression mod Ukraine og ustabiliteten i den globale økonomi, ikke det faktum, at ukrainerne forsvarer sig mod aggression.

(Fortsættes under)

Forsvarsministeren i Sejmen

Forsvarsminister Władysław Kosiniak-Kamysz sagde onsdag middag i det polske parlament, at regeringen taler med landmændene, i modsætning til den tidligere regering, der bare “sendte politiet efter landmænd”

Med direkte adresse til den tidligere Kaczynski-regeringens medlemmer og med blikket rettet mod dem i parlamentet, sagde forsvarsministeren – der er også leder af det polske bondeparti PSL:

– I har ført til sammenbruddet af mere end 100.000 svinefarme, til åbningen af grænsen til Ukraine og til den ukontrollerede tilstrømning af korn og produkter fra Ukraine.

– Det er ikke et problem der er skabt i de sidste 60 dage, mens vores regering har været ved magten. Det er de seneste otte års forsømmelser, sagde Władysław Kosiniak-Kamysz i parlamentet onsdag middag.

Overhørte advarsler

Daværende oppositionsleder Donald Tusk, advarede allerede den daværende Kaczynski-regering om ordningen efter krigsudbruddet. Men advarslen blev dengang ignoreret af PiS-regeringen, med henvisning til at Donald Tusk løb russernes ærinde.

Der har været flere grænseblokalder, dels for landmændene og dels for vognmænd, der i begge tilfælde er udløst meget lave priser, der rammer især polakker meget hårdt. Siden grænsen blev åbnet, er mange landbrugere gået konkurs, og mindst 100.000 svinefarme er lukket i Polen.

Polsk bekymring?

Polsk bekymring eller ej – polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.